Suriyeli sivil toplum kuruluşları Suriye’ye geri dönüş konusunda bir basın toplantısı düzenledi. İstanbul’da düzenlenen basın toplantısında açıklamayı Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşları Federasyonu Başkanı Halid İsaoğlu okudu.
Basın toplantısında Muhammed AKTA (Federasyon), Cumana HABRA (Kadın Destek Derneği), Aşraf AL MSALAM (Suriyeli Birlikler Ağı), Salih AKİDE (ATAA İnsani Yardımlaşma Derneği) birer konuşma yaptılar.
Basın açıklamasından notlar:
“Suriyelilerin talebi, gönüllü ve onurlu bir geri dönüştür.
Türkiye, 2011 yılından bu yana 3,6 milyonu aşkın Suriyeli sığınmacıyı kabul etmiştir. Suriyeliler, 2014'ten bu yana yabancılar kanunu ve geçici koruma yönetmeliğine tabi olmuşlardır.
Son zamanlarda bazı siyasi çevreler, Suriyelilerin varlığını seçim propagandası olarak kullanmaya, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılar hakkındaki yanlış bilgi ve yalan haberler yayılmaya başlamıştır.
Bu durum Türkiye'de yaşayan genelde yabancılara özelde ise Suriyelilere yönelik halk içerisinde gerilimin ve tepkiselliğin artmasına sebebiyet vermiştir.
Türkiye hükümeti, bir milyon Suriyeli sığınmacının gönüllü geri dönüşünü amaçlayan bir proje başlattığını duyurmuştur.
Türkiye’deki Suriyelilerin varlığının siyasallaşma ve gerilim süreçlerinden uzak tutulması, seçim propagandası olarak kullanılmaması ve konunun insan haklarına uygun bir şekilde ele alınması çağrısında bulunuyoruz.
Bizler, uluslararası toplumun 2254 sayılı BM kararı kapsamındaki vizyonu doğrultusunda Suriyelilerin; gerekli insani, güvenlik ve siyasi koşullar sağlandığında sığınmacıların Suriye'ye daimi dönüşüne yönelik her türlü çabayı destekliyoruz.
Suriyelilerin geri dönüşlerinin; çatışma, bombalama ve katliam tehdidi nedeniyle terk etmek durumunda kaldıkları kendi köy ve şehirlerine sağlanması gerektiğine inanıyoruz.
Mülteci krizine neden olan sorunda köklü bir çözüme ulaşılmadan sığınmacıların Suriye'ye yahut kuzey bölgelerine geri gönderilmesi, sorunu çözmeyecek ve çözümü daha zor ve karmaşık hale getirecektir.
Sığınmacıların, yaşadıkları yerleri bırakmalarının bir tercih olmadığını, uluslararası düzeyde kullanılması yasak olan her türlü silahın ve varil bombalarının kullanılmasının bu ilticanın gerçek sebebi olduğunu hatırlatıyoruz.
Bu vesileyle uluslararası toplumu siyasi, insani ve ahlaki sorumluluklarını üstlenmeye, sığınmacıların ilk kez evlerinden, şehirlerinden ve köylerinden çıkmalarına yol açan sorunun çözümüne bilfiil katılmaya davet ediyoruz.”
Basın açıklaması, Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşları Federasyonu üyeleri, federasyonun üyesi olduğu Suriyeli Birlikler Ağı’nın üyeleri ve Suriye Türkmen Dernekler Federasyonu yanı sıra, Suriye toplumunun çeşitliliğini ve kültürel zenginliğini büyük ölçüde yansıtan, farklı geçmişlere, çizgilere ve çalışma alanlarına sahip toplam 200 üzerinde sivil toplum kuruluşu tarafından imzalandı.