Ankara'nın merkezinde ırkçı baskı

18.06.2022 - 12:34
Haberi paylaş

Ankara Kızılay’daki Somalililerin lokantası polis baskısı nedeniyle defalarca tabelasını değiştirmişti. Saab Cafe’nin yeniden kendi adıyla yaptırdığı tabelasının açılış törenine müdahale eden polis, tabelayı zorla beyaza boyattı.

Polis, daha önce de “Sizi burada istemiyoruz” diyerek Somalili Mohamed Isse Abdullahı’nın Ankara – Kızılay’da işlettiği Saab Restoran’a baskın düzenlemişti.

Irkçı saldırıya maruz kaldıklarını belirterek polise tepki gösteren Somali uyruklu Türkiye vatandaşı işletmeci kadın, "Tabela açmak yasak mı? Türkiye’de yasal olarak çalışmak suç mu? Bu kimliğim. Ben Türkiye vatandaşı olarak burada çalışamıyorum. Benim üç tane çocuğum var. Suçsa vereyim bu kimliği gideyim. Niye böyle oluyor çözemiyorum. Bu ırkçılık. Bu rengi Allah yaratmış. Siyah olmak suç mu? Ama Allah verdi bu rengimi, yıkayamıyorum, silemiyorum bu rengimi" dedi.

Irkçılığa izin vermeyelim

Dünkü açılışa katılan DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu polislerin uygulamasına itiraz etti. Bunun üzerine milletvekili ile Çankaya Emniyeti’nde görevli bir emniyet amiri arasında tartışma yaşandı. Hayatı boyunca Batı’da yabancı düşmanlığıyla ve ırkçılıkla mücadele ettiğini, Türkiye’de bunun yaşanmasının kendisini "derinden üzdüğünü" ifade eden Yeneroğlu, polisin tutumuna tepki göstererek şunları söyledi:

"Birileri rahatsız oluyor diye bu insanlara zulüm yapılmasına bütün toplumun karşı çıkması gerek. Bu ülkede bir insana ırkından dolayı, teninden dolayı kötü bakılıyorsa, öteki olarak görülüyorsa hep birlikte onun karşısında durmak zorundayız. Polis hukuktan uzak bir biçimde burada milletvekilini tehdit ederek konuşuyorsa bütün millet olarak karşı çıkmamız lazım. Irkçılığa müsaade etmeyelim."

Tabela beyaza boyandı

Polisler, baskın sonrası tabeladaki sarı kırmızı ve yeşil renkleri, 'terörü çağrıştırdığı’ gerekçesi ile beyaza boyattırdı. Daha sonra, gece yarısı lokanta tabelasının tümünü beyaza boyattırdı.

Somalili insanların tamamen yasalara uygun olarak yürüttükleri lokanta işletmeciliği üzerindeki bu ırkçı baskılar, Türkiye’deki ırkçılığın gelişmesinde devletin rolünü gözler önüne seriyor.

Ne olmuştu?

30 Ekim 2021’de Serbestiyet’ten Sinem Ay’a konuşan restoranın ortaklarından Somali kökenli Muhamed Isse Abdullahe bir emniyet mensubunun kendisine “Burayı Türkleştireceğim, Somalilileri söküp atacağım” dediğini belirtmişti. Muhamed Isse Abdullahı’nın Ankara Kızılay’daki Saab Restoran’ı yaklaşık üç yıldır polis baskısına maruz kalıyor.

Bültene kayıt ol