'GÖÇİZDER üye ve yöneticileri derhal serbest bırakılsın'

13.06.2022 - 09:42
Haberi paylaş

Hepimiz Göçmeniz Irkçılığa Hayır platformunun açıklaması:

İktidarın antidemokratik uygulamalarının bir yenisi son günlerde Göç İzleme Derneği’ne (GÖÇİZDER) yönelik olarak yapılmaktadır.

3 Haziran’da başlatılan operasyonlar sonucu gözaltına alınan 22 GÖÇİZDER üye ve yöneticisinden 16’sı tutuklanmış, soruşturmanın hemen başında dosyaya ‘gizlilik’ kararı getirilmiştir. Önce 4 gün gözaltında tutulan dernek üye ve yöneticileri, savcılığın talebi üzerine 4 gün daha gözaltında kalmışlardır. 22 kişi sekiz gün boyunca Vatan Caddesi’nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde olumsuz koşullara maruz kalmışlardır.

Derneğin daha önce mültecilerle ilgili hazırladığı rapor, kitap, broşür ve benzeri çalışmalar suç unsuru olarak sayılmış, gözaltına alınanlara örgütsel ilişki suçlaması yapılmıştır. Zorla göç ettirilenlere dair kitaplar suç unsuru sayılmış, ’90’larda yerinden edilen gayrimüslimlerin göç hikayeleri’,  ‘90’larda yerinden edilen Kürtlerin göç hikayeleri’ ve ‘2015-2016 sokağa çıkma yasakları sürecinde kadınların göç hikayeleri’ raporları hakkında toplatma kararı verilmiştir.

GÖÇİZDER; insan haklarının korunması, güçlendirilmesi ve ihlallerin engellenmesine yönelik çalışmalar yapan bir sivil toplum kuruluşudur.

Göçmenlerin yaşadığı sorunlara tercüman olmaya çalışan,  gönüllülük esası ile çaba gösteren bir kurumdur.

Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanan İnsan Hakları Savunucularının Korunması Bildirgesi’ne göre, insan haklarını savunan örgütlere yönelik hükümetler operasyon yapamaz.

İnsan hakları için çaba gösteren, insan haklarını savunan GÖÇİZDER üye ve yöneticileri derhal serbest bırakılmalıdır. 

Hepimiz Göçmeniz Irkçılığa Hayır Platformu

12 Haziran 2022

Bültene kayıt ol