Ankara'da Somalilere ırkçı baskı: 'Kızılay'da restoran açamazsınız, gidin'

08.05.2022 - 09:42
Haberi paylaş

Ankara Kızılay’da bulunan Afrika mutfağı restoranı, polisler tarafından boşaltıldı. Polis Somalili mültecilere Kızılay’da istenmediklerini başka yere gitmelerini söylerken, işletmeci  Mohamed I. Abdullahi daha önce de ‘sizi burada istemiyorlar’ denilerek işyerlerinin boşaltıldığını söyledi.

Daha önce de polis tarafından “Burada istenmiyorsunuz” denilerek başka yere taşınması istenen işletmeye dün yine polisler geldi. Polisin işletmedeki müşterileri çıkardığı görüntüler sosyal medyada da paylaşıldı. Görüntülere göre polis “Gidin Esertepe’de açın, Keçiören’de açın, burada Kızılay’da istenmiyor. Duyumlar geliyor bize. Sadece siz değil, Iraklısı da istenmiyor, Suriyelisi de istenmiyor. Biz duyumlar alıyoruz, size anlatamıyoruz” diyerek  restoranın boşaltılmasını istedi. Müşterilerin itiraz etmesi üzerine polis “Keçiören’de, Altındağ’da yesinler, burası değil... Nerede ikamet ediyorsanız orası... Yeter artık, buraya ekip sabitleyeceğim, biz ırkçı değiliz” dedi.

Görüntülerin ardından konuşan işletmeci Mohamed I. Abdullahi,  “Maalesef polisler dün işyerlerimize gelip boşalttılar, hiç gerekçe olmadan. Ama yine açtık. Bu ilk değil, daha önce onlarca kere böyle yaptılar. Sadece ‘sizi burada istemiyoruz’ diyorlar” dedi.

İdare, Kızılay’ı göçmenlerden arındırmayı hedefliyor

2021 Eylül ayından beri Kızılay bölgesinde, Somalilerin işyerlerine dönük, kapatmaya zorlama yönünde kolluk güçlerinin baskısı, müşterilere kimlik uygulaması, dönem dönem çalışanlar ve müşterilerin gözaltına alınması gibi işlemler devam ediyor. 

Baskılar bazı dönemlerde herhangi bir mahkeme kararı olmadan zorla dükkân kapatmaya varacak düzeye çıkabiliyor. İşletme sahipleri, uğradıkları baskılarla ilgili TİHEK ve Kamu Denetçiliği kurumlarına başvuru yapmalarına rağmen henüz somut bir netice alamadıklarını ifade ediyorlar. 

İşletme sahibi, dünkü olayda da, polislerin kafeye geldiğini, “Kızılay da istenmiyorsunuz. Keçiören’e Esertepe'ye gidin” diyerek işyerini kapattıklarını, o anda orada olan yaklaşık 30 kişiyi gözaltına alıp yakınlardaki bir otoparkta bıraktıklarını açıkladı. İşletmeyi avukatı ile birlikte olaydan sonra tekrar açtığını söyledi.

İçişleri bakanlığı ve yerel yöneticiler yabancı karşıtı kampanyaya teslim olarak Kızılay bölgesinde yabancı olmasın konusunda bir karar almış durumda. Somaliler renklerinden dolayı en dikkat çekici göçmen grup olduğundan, Somalilerin işletmelerini kapatarak Kızılay bölgesinde Somalilerin görünürlüğünü azaltmaya çalışıyorlar.

Kapatmak için hukuki bir gerekçeleri olmadığı halde, bu ve benzeri uygulamalarla işletme sahiplerini yıldırmaya ve işletmelerini kendilerinin kapatmasını sağlamaya çalışıyorlar. Nitekim bir kaç işletme sahibi işyerini kapatıp Türkiye'yi terk etti.

Bültene kayıt ol