Şili'de on binlerce kadın kürtaj hakkı için sokağa çıktı

26.07.2018 - 12:20
Haberi paylaş

Şili’de yüz bini aşkın kadın güvenli ve yasal kürtaj hakkı talebiyle yürüyüş düzenledi.

Başkent Santiago başta olmak üzere birçok kentte sokağa çıkan 100 bin kadından bazılarının, Arjantin’de kürtaj hakkı için protestolarda bulunan kadınların giydiği yeşil bandanayı taşıdığı belirtildi.

Çarşamba günü düzenlenen protestolarda hak savunucuları ve aktivistler “Zengin öder, yoksul kanar” ve “Üç neden yeterli değil” sloganı attı.

Telesur’un haberine göre kadınlar, muhalefetteki Demokrasi için Partili parlamenter Guido Girardi’nin sunduğu kürtaj yasa tasarısına destek vermek için sokağa çıktı.

Girardi, yasa tasarısını sunarken ‘Şili’de bir tartışma, diyalog, demokratik bir süreç ve otonomi ile hakların korunması için alan yaratmayı arzuladığını’ belirtmişti.

Şili’de kürtaja yalnızca üç durumda izin var

Şili’de geçtiğimiz yıla kadar kürtaj hakkı yasal olarak tanınmamıştı.

İki yıl süren müzakerelerin ardından geçtiğimiz yılın Ağustos ayında üç durumda kürtaj yapılabileceğine ilişkin bir yasa yürürlüğe girmişti.

Yasaya göre kürtaja, yalnızca hamilenin yaşamı risk altındaysa, gebelik cinsel saldırının sonucu yaşanmışsa veya fetüs rahim dışında hayatta kalamayacaksa izin veriliyor.

Ancak muhafazakar Sebastian Piñera’nın devlet başkanlığı görevine gelmesiyle hükümet, uzun mücadelelerle kazanılan haklar konusunda geri adım atmış, Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada özel kliniklerin ‘vicdani ret’ nedeniyle kürtaj yapmayı reddedebileceği duyurulmuştu.

Protestoların olduğu gün açıklamalarda bulunan Kadın ve Cinsiyet Eşitliği Bakanı Isabel Pla da “Demokraside reddedilen sorunlar yoktur. Başkan Sebastian Piñera’nın hükümeti bu olayda değişmeyen bir pozisyona sahiptir. Bu da Şililerin halihazırda bildiği, bileceği ve hiç değişmeyecek bir şeydir: Yaşamın savunusudur” ifadelerini kullandı.

(Gazete Karınca)

Bültene kayıt ol