İşsizlik, elektrik kesintileri ve yolsuzluğa karşı Basra’da başlayan protestolardan bu yana en az 16 kişi öldürüldü.
Irak’ta elektrik kesintileri, işsizlik ve güneydeki su kesintilerine karşı başlayan eylemler sürüyor. Hükümet göstericilere çok sert yanıt verirken, en az 16 kişinin de öldürüldüğü bildiriliyor. Cuma günü tüm Irak’ta gösteriler yapıldı.
Başken Bağdat’ta protestocular Tahrir Meydanı’nda toplanmaya çalıştılar. Nasiriye’de ise binlerce kişi Zi Kar bölgesinde toplandı. Pankartlar ve Twitter’daki etiketler bunun bir “açlık devrimi” olduğunu söylüyor.
Şimdiye kadar yüzlerce kişi gösterilerde yaralandı. Bazı aktivistler ölü sayısının 16’dan yüksek olduğunu belirtiyorlar.
Savunma Bakanlığı’nın iddiasına göre protestolarda 247 de güvenlik personeli yaralandı. Askeri sözcü Tuğgeneral Yahya Resul, barışçıl gösterilerin Irak anayasası tarafından güvence altına alındığını belirtti, ancak Başbakan Haydar el Abadi “polise barışçıl gösterileri kolaylaştırma ve koruma emri verdim” dese de Irak İnsan Hakları Yüksek Komisyonu’na göre sadece cuma günü güneydeki gösterilerde 336 kişi tutuklandı.
Middle East Eye’den Alex Macdonald’ın aktarımına göre, Uluslararası Af Örgütü’nden Lynn Maalouf, “İnternet kesintilerinin güvenlik güçlerine barışçıl aktivistleri, kayıt altına alınmadan ve sorumlu tutulmayarak bastırabilmeleri için kasten verilmiş bir açık kart olarak tasarlanmış olmasından korkuyoruz” dedi.
Politika kilitlenmiş durumda
Perşembe günü, Şii dini lider Mukteda el Sadr, protesocuların talepleri karşılanana kadar hiçbir hükümet kurulmaması gerektiğini açıkladı.
Sadr’ın kurmuş olduğu ittifak Irak’taki 12 Mayıs’taki ihtilaflı seçimlerini kazanmıştı. Sairun İttifakı adı verilen ve içinde Sadr destekçilerinden, Irak Komünist Partisi üyelerine uzanan bir çeşitlilik barındıran ittifakın, katılımın çok düşük olduğu bir seçimde çoğunluğu kazanması üzerine Irak’ta politika kilitlenmişti.
Göstericilerin talepleri
Basra, Maysan, Zi Kar, Babil, Divaniye, Vasit, Necef, Müthana gibi bölgelerde kitlesel gösteriler yapılıyor. Göstericiler yolsuzluktan, kamu hizmetlerinin zayıflığından ve işsizlikten yakınıyorlar. Birçoğu silahlı grupları desteklediğini düşündüğü İran’a tepkili. İran destekli Şii grupların Sünnilere dönük mezhepçi davranışlarda bulunduğu düşünülüyor. Bağdat’ta Perşembe günü yapılan bir gösteride “Sünni-Şii değil, seküler seküler” sloganları atıldı.
Protestolarda bazı petrol kaynaklarının girişleri bloke edildi ve Necef havaalanı bir süre uçuşlarını durdurmak zorunda kaldı.