Ürdün'de yeni vergi yasasına karşı sokaklara dökülen halk hareketi El Mülki hükümetini devirdi.
Ürdün’de hükümetin IMF programı kapsamında geçirmeye çalıştığı yeni vergi tasarısı, halkın öfkesinin sokaklara taşmasına sebep oldu. Sendikaların genel grev çağrılarıyla başlayan protestolar, halkı “Hiçbir şeyimiz yok!” (Ma-‘inna-ş) sloganının altında birleştirdi; bir hafta boyunca ülkenin tamamında meydanlar işgal edildi. Sermayenin ve IMF’nin başbakanı Hani El Mülki, kral II. Abdullah’ın da kendisinden ümidi kesmesiyle apar topar istifa etti.
Sermaye yapısı ve ülke ekonomisi büyük ölçüde ABD, Suudi Arabistan gibi ülkelerden gelen krediler ve yardımlara bağlı olan Ürdün, birkaç senedir bu akışın kesilmesiyle ciddi bir ekonomik darboğazdan geçiyordu. IMF’nin yatırım ve iş çevrelerini kollayan kemer sıkma politikaları kapsamında geçtiğimiz senelerde işçi sınıfının ve geniş halk kesimlerinin temel tüketim ürünlerine yapılan dolaylı vergi zamları bu darboğazın külfetini yoksulların omzuna yüklemişti. Geçtiğimiz günlerde ise düşük gelirlilere yönelik vergi artışı tasarısı yangını başlatan kıvılcım oldu. Yolsuzluklara ve eşitsizliğe yapılan vurgular, mühendis ve öğretmen sendikalarının genel grev çağrıları, parlamenterlerin hızla arkasından çekilmesiyle yalnızlaşan Başbakan El Mülki’ye son darbeyi Veliaht Prens Hüseyin bin Abdullah vurdu: Veliaht Prens eylemlere giderek polise göstericilerin güvenliğinin ve ifade hürriyetlerinin korunması gerektiğini hatırlattı. Sarayın arkasından çekildiğini gören El Mülki bu Pazartesi istifasını verdi, fakat sendikalar protestolara devam çağrısı yapıyor.
Sarayın yeni adayı ise Eğitim Bakanı Ömer Razzaz. Harvard Ekonomi mezunu bir teknokrat olarak görülen Razzaz’ın krizi aşabileceği şüpheli, ancak henüz kamuoyunda saygı duyulan biri olarak biliniyor. Asıl iyi haber ise şimdilik yasa tasarısının rafa kalkmış olması.