Antikapitalistler sokakta: Trumplara, Putinlere ve Erdoğanlara büyük öfke

07.07.2017 - 08:53
Haberi paylaş

G20 ülkelerinin temsilcileri Hamburg'a gelmeye devam ederken, kitlesel protesto gösterileri çatışmalarla sürüyor. Dünkü gösterilerde çok sayıda gösterici göz altına alındı ve yaralandı.

Yaklaşık 12 bin kişinin katıldığı ve "Cehenneme hoş geldiniz!", "G20'yi yok et!" gibi pankartların taşındığı gösteriler, Hamburg'un liman ve balık pazarı bölgesinde polis saldırısına uğradı. Kitlenin içindeki "Kara Blok" üyelerinin yüzlerinin görülmeyecek şekilde kapatılmış olmasını bahane eden polis, biber gazı ve tazyikli suyla göstericilere saldırdı. Yürüyüş organizatörler tarafından iptal edilmesine rağmen, ara sokaklarda çatışmalar uzun süre devam etti.

Gösterilerde dünya liderlerine büyük öfke var. The Guardian'a demeç veren 52 yaşındaki iletişim danışmanı George Letts, "Şehirdeki birçok kişi, dünyanın Putinlerine, Trumplarına ve Erdoğanlarına demokrasinin ne olduğunu göstermek istiyor" dedi. 26 yaşındaki Davina ise "Trump buraya hoş gelmedi. Erdoğan ve Putin de öyle.

Akşam saatlerinde Merkel ile Erdoğan, yaklaşık bir saat süren bir görüşme yaptı. Görüşmede G20 ajandasının yanı sıra, AB ile Türkiye arasındaki Mülteci Anlaşması'nın nasıl uygulanacağı, ayrıca Almanya ile Türkiye arasındaki mevcut ilişkilerin durumu konuşuldu.

Hamburg: 10 bin kişi G20 toplantısını protesto etti

Akşamın ilerleyen saatlerinde şehrin Altona bölgesinde yaklaşık 8 bin kişinin katıldığı bir gösteri daha gerçekleştirildi. Bu gösteri büyük ölçüde barışçıl geçmekle birlikte, yer yer barikatlar kurularak büyük ateşler yakıldı. Bu arada yüksek binalardan polisin üzerine çok sayıda sahte Amerikan doları atıldı. Üzerinde "United States of Ignorance" (Birleşik Cahillik Devletleri) yazan sahte dolarların ön yüzünde bir kutup ayısı, arka yüzünde de kravatlı bir tavşan bulunuyor.

Bu arada New York Belediye Başkanı Bill de Blasio da G20 protestoları için Hamburg'a geldi. ABD Başkanı Donald Trump'a çok sert eleştiriler getirmesiyle tanınan de Blasio, Hamburg'daki gösterilerden birine katılacağını ilan etti.

Bu sabah da yine liman bölgesinde beyaz ve mor renkli kıyafetlere bürünmüş bin kadar gösterici bir araya geldi. Yüksek güvenlikli bölgeye doğru yürüyüşe geçen G20 karşıtları, polisin saldırısına uğradı.Gösteriler bugün de devam edecek.

Hafta sonu yapılacak gösteriye ise 100 bini aşkın kişinin katılması bekleniyor.

Bültene kayıt ol