Sosyalistlerin gözünden Polonya'da kürtaj hakkı için mücadele

06.10.2016 - 09:28
Haberi paylaş

Polonya'da milyonlarca kişi pazartesi günü kürtaj hakkı için greve çıktı ve gösteri yaptı. Hükümet geri adım atmak zorunda kaldı.

DSİP'in Polonya'daki kardeş örgütü Pracownicza Demokracja (İşçi Demokrasisi) üyesi Andy Zebrowski, geçtiğimiz cumartesi ve pazartesi günleri yapılan eylemleri, grevi ve mücadelenin seyrini şöyle yazdı:

Polonya’da kürtaj hakkı için mücadele sokaklara taştı. Kürtaj hakkını daha da kısıtlayacak olan bir yasaya karşı şu ana kadar yapılan en büyük eylemde, Cumartesi günü 20 binden fazla kişi Varşova’da Parlamento'nun önünde eylem yaptı. Pazartesi günü yapılan “kadın grevi”ne ise on binlerce kişi katılıyor. İşlerinden izin alabilenler Polonya’nın dört bir tarafında sokakları doldururken, binlerce öğrenci de onlara katıldı.

Göstericilerin büyük çoğunluğunu, protesto hareketinin rengi olan siyah giysiler giyen genç kadınlar oluşturuyor. Atılan sloganlar arasında “Yobazları durduracağız”, “Utanın, Milletvekilleri kadınlar için bir cehennem yaratıyor”, “Misyoner değil, doktor istiyoruz” vardı. Göstericiler “Devrim kadındır” sloganını da attılar. Kadınlar kendileri yaptıkları binlerce döviz taşıdılar. Bunların arasında “Benim bedenim, benim kararım”, “Yobazlar defolun”, “Kızlar hükümeti devirecek” dövizleri de vardı.

Sendikalar şu ana kadar temkinliydi, ama OPZZ Konfederasyonu bugün eylemleri destekledi. Polonya’nın en büyük sendikası olan öğretmen sendikası ZNP de eylemlere destek verdi. Bu sendikalar resmî olarak grevde değiller, ama üyelerini pazartesi günü yapılan sokak eylemlerine katılmaya teşvik ettiler. Kürtaj hakkı hareketi için sendikal hareketin bu desteği çok önemli, bu desteğin örgütlenmesi gerekiyor.

Yeni sol parti Razem (Birlikte) de kürtaj hakkı hareketinde önemli bir rol oynadı. Eylül ayında pek çok şehirde ve kasabada yaptığı yürüyüş ve açıklamalarla “siyah protesto”yu başlattı. Geçen Ekim ayında yapılan seçimlerden yalnızca birkaç ay önce kurulmuş olmasına rağmen, Razem 550.000 oy alarak, oyların %3,62’sini kazanmayı başardı. Razem çoğunlukla gençlerin oluşturduğu bir parti ve pasif bir şekilde bir sonraki seçimi beklemek yerine sokak faaliyetine yoğunlaşıyor.

Şu anki hareket 20 yıldır kürtaj hakkı için yapılan en büyük eylemlerin yapılmasını sağladı. Neden? Cevap basit. Altı ay önce kürtajı tamamen yasaklayan bir yasanın çıkarılacağı ilan edildiği zaman buna yönelik büyük bir öfke ortaya çıktı. Polonya, Malta ve İrlanda ile birlikte her zaman Avrupa’daki en kısıtlayıcı kürtaj yasalarına sahip ülkelerden biri olmuştur. Yeni yasa tasarısı daha da kötü: fetüs zarar görmüş olsa da, hamilelik tecavüz sonucu gerçekleşse de veya kadının hayatı tehlikede olsa da kürtajı yasaklıyor. Kadın ve doktorlar hapse girme tehlikesiyle karşı karşıya. Cumartesi ve pazartesi günü insanların kararlı ve kızgın olmasına şaşmamak gerek.

Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) 1989’dan bu yana açık çoğunluk ile iktidar olan ilk parti. Katolik muhafazakâr olan PiS son derece sağcı bir parti. Partili siyasetçiler Polonyalı faşistleri dürüst vatanseverler olarak kabul ediyor ve ırkçı saldırılarda son zamanlarda yaşanan artışı görmezden gelerek faşist sağı cesaretlendiriyor. Parti, eylül ayında 12. haftaya kadar olan kürtajı yasallaştıran bir tasarıyı meclis komisyonlarında engelledi.

Cumartesi günkü eylemlerden önce yapılan ankete göre halkın %15’i kampanyaya katılmak istiyor, diğer bir %35 kampanyayı destekliyor ve yalnızca %14’lük bir kısım ona karşı çıkıyor. Kürtaj hakkı hareketi hızla büyüyor ve halkın geniş kesimlerinin düşüncelerinde bir değişim yaratıyor.

(Sosyalist İşçi için çeviren: Onur Devrim Üçbaş)

Bültene kayıt ol