Soykırıma karşı tüm dünya ayakta

07.06.2024 - 10:56
Haberi paylaş

Refah saldırısının ardından tüm dünya sokaklardaydı. 

28 Mayıs’ta saldırı haberi alınır alınmaz Liverpool’da “Refah için acil” çağrısıyla sokağa çıkıldı. Aynı gün New York’ta da “Sizi soykırımdan yargılayacağız” diyenler meydanlardaydı. “Glasgow Savaşı Durdurun” aktivistleri de çok geçmeden onlara katıldı, Glasgow’da büyük bir yürüyüş yapıldı. Londra’daki eylemde ise on binden fazla aktivist mevcuttu. İngiltere’de Sheffield tren istasyonu #HandsOffRafah Acil Durum Mitingi çağrısıyla işgal edildi. Öğrenciler 34 İngiliz üniversitesinde kamplar kurarak İsrail'in soykırımından vazgeçilmesini talep ettiler, kamplarda Refah’taki katliam da kınandı. İrlanda’da aktivistler “İrlanda Üzerinden Daha Fazla Silah Geçirilmesin! ABD Savaş Uçaklarını Denetleyin” sloganlarıyla eylem yaptılar.

Binlerce protestocu, İsrail soykırımına karşı Filistin halkı ve direnişiyle dayanışmak için Fransa'nın başkenti Paris'in merkezindeki Place de la République Meydanı'nda toplandı. Yüzlerce aktivist İtalya'nın Bologna kentindeki tren istasyonlarını işgal ederek Filistin için adalet talep etti ve İsrail'in Gazze'deki soykırımını kınadı. 

Teksas Austin'de yüzlerce kişi İsrail'in Refah'taki katliamlarını protesto etmek için sokaklara çıktı. Washington da sokaklardaydı; protestocular İsrail'in katliamına ve Refah'ta devam eden yıkıma tepki olarak Beyaz Saray'da toplandı. 30 Mayıs’ta Şikago’da sokağa çıkan göstericiler “Bugün Refah'ta (1.4 milyondan fazla Filistinlinin yaşadığı güvenli bölge olarak belirlenmiştir) yaşanan korkunç katliamı protesto ediyoruz” diyordu; “Filistinlilerin yaşam hakkı kadar Refah için direnmek de bizim hakkımızdır. Bu nedenle, özgürlük gelene dek eylemlerimize devam edeceğiz.”

İsrail'in Refah'a yönelik saldırılarının ardından Filistin'e destek amacıyla Paris, Place de la République'de art arda ikinci akşam gösteri düzenlendi.

Bizler de İstanbul’da İsrail'in Refah'ta gerçekleştirdiği soykırıma karşı, “Nakba bitecek, Filistin halkı geri dönecek!” hiç susmadığı Tünel Meydanı'ndaydık. 

30 Mayıs’ta Ankara'da Filistin için iki protesto yapıldı. KESK Ankara Şubeler Platformu Sakarya Caddesi'nde; Direniş Çadırı, Filistin için Bin Genç ve Filistin'e Özgürlük Platformu ise Güvenpark'taydı. Güvenpark eyleminde “Soykırımcı İsrail durdurulana kadar vazgeçmiyor, herkesi bu mücadeleyi büyütmek için sokağa çağırıyoruz” dedik ve soykırımcı İsrail'i durdurana kadar, Filistin halkı nehirden denize özgür olana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Filistin İçin Bin Genç ise ayrıca İstanbul’da, Azerbeycan petrolünü İsrail’e taşıyan soykırımcı Socar şirketinin protesto edildiği bir eylem daha düzenledi. 

31 Mayıs’ta Glasgow Hampden Park'ta toplanan yüzlerce protestocu, İskoçya İsrail ile kapalı kapılar ardında oynarken "Oyunu durdurun" sloganları atıyordu. New York'ta lise öğrencileri Tweed Adliyesi'nin merdivenlerinde protesto gösterisi yapmak üzere erken saatlerde dersten çıktı. Öğrenciler, şehir milletvekillerinden Filistin'i destekledikleri için misillemeye maruz kalan öğretmen ve öğrencileri korumalarını talep etti ve ABD'nin İsrail'i finanse etmeyi durdurmasını istediler.

1 Haziran’da yüzlerce protestocu Brooklyn Müzesi'nin lobisini ele geçirerek kültür kurumunun soykırıma karşı tavır alması talebini dile getirdi ve savaştan elde edilen kârı protesto etti. Aynı gün İskoçya Kadın futbol takımı Euro 2025 eleme maçları için İsrail ile karşılaştığı sırada yine kitlesel protestolar gerçekleşti., “İsrail'e yaptırım uygulayın! Soykırımı durdurun!” sloganları atıldı.

2 Haziran’da Toronto’da göstericiler Union İstasyonu’nu işgal ettiler: “Gazze ahlaksız Siyonist devlet tarafından saldırı altındayken hiçbir şey olmuyormuş gibi devam edemeyiz!”

Yine aynı günde, İsrail'in Refah'a yönelik son saldırısını protesto eden ve ana akım medyanın soykırımdaki suç ortaklığına son verilmesini talep eden yüzlerce kişi Batı Hollywood'da yürüdü.

Danimarka, Kopenhag’da Filistin ile dayanışma eyleminde binlerce insan yürüyüş yaptı. Manchester’da yüzlerce kişi sokaklara çıktı: “Gazze için sokaklara! Sadece İsrail'in iğrenç soykırımına ve Refah'taki çadırlı ailelere yönelik katliamlarına karşı değil. Sadece İsrail'in 8 ayda 16000 çocuğu öldürdüğü akıl almaz, düşünülemez suça karşı değil. İsrail'in 76 yıllık acımasız işgaline karşı da sokağa çıkın!”

Bu güç durdurulamaz. İsrail, bu eylemler devam ettikçe, küresel intifada yükseldiği sürece yenilmeye mahkum bir terör devletidir.

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol