ABD ve İngiltere, Yemen'de birçok noktayı vurdu. Saldırının hedefindeki Husi savaşçıları, Gazze'ye desteğe ve İsrail'e giden gemileri hedef almaya devam edeceklerini duyurdu.
Başkent Sana ve birçok bölge gece yarısı iki emperyalist devletin orduları tarafından bombalandı. Hedef alınan 76 nokta arasında havaalanları, askeri üsler var. Saldırı havadan ve denizden yapıldı.
Batı destekli ve Suudi liderliğindeki koalisyona karşı yaklaşık on yıl süren savaşın ardından Yemen'in çoğunu kontrol eden Husi hareketi, İsrail'e karşı savaşında Hamas'ın güçlü bir destekçisi. Ayrıca İran ile siyasi ittifak halinde.
Husiler, Kızıldeniz'de Batı'ya ait birçok gemiyi hedef almış, bazı gemileri ele geçirmişti. Uluslararası tedarik zincirini alt üst eden bu eylemler karşısında ABD liderliğinde emperyalist savaş ittifakı kuruldu. Kızıldeniz, dünya nakliyesinin yaklaşık yüzde 15'ini oluşturan Avrupa ile Asya arasındaki önemli bir güzergahta bulunuyor.
ABD, İngiltere, Avustralya, Bahreyn, Kanada, Danimarka, Almanya, Hollanda, Yeni Zelanda ve Güney Kore'den yapılan ortak açıklamada, "amacın Kızıldeniz'de gerilimi azaltmak ve istikrarı yeniden sağlamak" olduğu belirtildi.
Yemen'e 2016'dan bu yana gerçekleştirilen bu ilk saldırı gerilimi azaltmak bir yana Gazze merkezli savaşın daha geniş bir alana yayılmasına neden olabilir.
Husi askeri sözcüleri, saldırılarda 5 ölüm ve 6 yaralanma olduğunu duyurdu. Sivil kayıp ise bildirilmedi.
Saldırı sonrası petrol fiyatları tırmanışa geçti. Brent petrolün varil fiyatı 80 dolara dayandı.
Emperyalist ittifaktan yapılan açıklamalara bakıldığında Yemen'e saldırıların artarak devam edeceği anlaşılıyor.
2015 yılından bu yana süren Yemen'deki savaşta 400 bin yakın insanın hayatını kaybetmişti. İç savaş rakip emperyalist devletler ve Suudi Arabistan gibi bölgesel güçlerin katılımıyla küresel bir çatışma alanına dönüşmüştü.