Bir daha asla! 9-10 Kasım: Almanya’da 'Kırık Camlar Gecesi' yaşandı

10.11.2023 - 12:54
Haberi paylaş

9–10 Kasım 1938 gecesi Nazi rejimi Almanya'sında bir dizi Yahudi karşıtı şiddet olayı düzenlendi. Bu olay, Kristallnacht ya da “Kırık Camlar Gecesi” olarak bilinir. Bu ad, yaşanan şiddetin ardından sokaklarda kalan kırık vitrin camlarından gelmektedir.

Yaşanan şiddet olaylarının Yahudilere karşı planlı olmayan bir öfke patlaması olarak görünmesi planlanmıştı. Ancak aslında Nazi liderleri, bu eylemleri Adolf Hitler’in desteğiyle koordine etti. 9 Kasım gecesi Nazi Partisi’nin paramiliter birimlerine (SS, SA ve Hitler Gençliği) Yahudi topluluklarına saldırmaları emredildi.

Takip eden saat ve günlerde organize olmuş Nazi grupları, Nazi Almanya'sındaki Yahudilerin yaşantısını altüst etti. Yüzlerce sinagog ateşe verildi. Yahudilerin sahibi olduğu binlerce işletme yakılıp yıkıldı ve mağaza vitrinlerinin camları kırıldı. Yahudi mezarlıklarına ve konutlarına zarar verildi. Nazi liderleri, polise ve itfaiye ekiplerine saldırıları göz ardı etmelerini emretti. Polis ekipleri, Yahudileri ve Yahudilerin mülklerini korumadı. İtfaiye ekipleri, sinagoglardaki yangınları söndürmedi. Kristallnacht sırasında ve takip eden süreçte yüzlerce Yahudi hayatını kaybetti.

Ertesi sabah Nazi rejimi, polise yaklaşık 30.000 Alman Yahudi'si erkeği tutuklamasını emretti. Bu kişiler, hiçbir suç işlememişti. Polis tarafından sadece Yahudi oldukları için tutuklanmışlardı. Tutuklananlar Dachau ve Buchenwald gibi toplama kamplarına gönderildiler. Tutuklamalar, Yahudi ailelerini ve topluluklarını şok edip dehşete düşürdü. Nazi yetkilileri, ailesi Almanya’yı terk etme yönünde planları olduğunu kanıtlayan kişileri serbest bıraktı. Tutuklanan diğer kişiler ise bu kamplarda hayatını kaybetti.

Kırık Camlar Gecesi, Almanya’daki Yahudiler için önemli bir dönüm noktası oldu. Bu olayın ardından çok sayıda Yahudi, Nazi Almanya'sında kendileri için bir gelecek olmadığı sonucuna vardı.

Kaynak:

https://encyclopedia.ushmm.org/content/tr/article/the-night-of-broken-glass

Bültene kayıt ol