Barışa ihtiyacımız var

21.10.2023 - 10:00
Haberi paylaş

Hamas saldırısında hayatta kalan, sevdiklerini kaybeden İsrailliler savaşa karşı konuşuyor.

"Öldürülen bebekleri, daha fazla ölü bebekle iyileştiremezsiniz" - Gazze'de rehin tutulan bir barış aktivistinin oğlu.

Hamas'ın 7 Ekim'de güney İsrail'e sürpriz bir saldırı başlatmasının ardından Başbakan B. Netanyahu, Gazze'ye misilleme bombaları atarak "benzeri görülmemiş bir bedel" ödeyeceklerine söz verdi.

Ancak bunu takip eden yaklaşık iki hafta süren şiddet olaylarında, barışa yönelik en sesli çağrılardan bazıları ilk saldırıdan sağ kurtulanlardan, kurbanların ve rehinelerin aile üyelerinden geldi.

İsrail'de Hamas saldırısında öldürülenlerin sayısı 1.400'ün üzerine çıktı.

Bu arada İsrail'in hava saldırılarında Gazze'de en az 3 bin 785 kişi öldüğünü bölgenin sağlık bakanlığı Perşembe günü Reuters'e söyledi.

Kayıp barış aktivisti Vivian Silver'ın oğlu Yonatan Zeigen, 13 Ekim'de Channel 4 News'e "Öldürülen bebekleri, daha fazla ölü bebekle iyileştiremezsiniz" dedi. "Barışa ihtiyacımız var."

Time'ın haberine göre, İsrail-Filistinli Kadınlar Barış İstiyor grubunun kurucu üyelerinden biri olan Silver, Hamas savaşçıları topluluğa girdiğinde Kibbutz Be'eri'de evinde yalnızdı. Zeigen, dolapta saklanırken, mesajları durana kadar onunla mesajlaştı. Arkadaşları ve ailesi artık onun Gazze'de rehine olarak yaşadığına dair "korkunç bir umutla" yaşıyor.

Zeigen, Channel 4'e Silver'ın İsrail'in saldırıya vereceği tepkiden "utanacağını" söyledi. Bazı İsraillileri misillemeyi desteklemeye iten acıyı anladığını söyledi, "ancak güvenliğe sahip olmanın ve iyi hayatlar yaşamanın tek yolu barıştır" dedi. "İntikam, bir strateji değildir."

The Guardian'ın açıklamasına göre, birçok sol görüşlü İsrailli Gazze'ye yakın bölgelerde yaşadığı için Silver, 7 Ekim saldırısına yakalanan tek barış savunucusu değildi. Bunlardan biri, CNN'in haberine göre Kibbutz Holit'te bir dolaba sığınırken vurularak öldürülen barış aktivisti Hayim Katsman'dı. The Guardian'a göre Katsman, ‘Sessizliği Boz’ projesi kapsamında İsrail Savunma Kuvvetleri'ndeki (IDF) deneyimi hakkında ifade vermiş ve İsrail tarafından işgal edilen güney Hebron Tepeleri'nde Filistinli çiftçileri korumak için uğraşmıştı.

Kardeşi Noy Katsman, kardeşinin ölüm şeklinin, hayatını nasıl yaşadığını gölgelememesi için açık sözlü davrandı.

The Guardian'ın haberine göre Noy Katsman, kardeşinin cenazesinde "Ölümümüzü ve acımızı başka insanların, ailelerin ölümüne, acısına neden olmak için kullanmayın" dedi. "Kendisini katleden Hamaslıların karşısında bile masum insanların öldürülmesine ve şiddete karşı sesini yükselteceğinden hiç şüphem yok."

İsrail'in Filistin topraklarındaki işgaline katılmayı reddeden insanlara destek sunan bir dayanışma ağı (The Refuser Solidarity Network), İsrailli insan hakları gruplarının rehinelerin serbest bırakılması ve Gazze'de bombalamaya son verilmesi çağrısında bulunan bir kampanyasına sponsor oldu.

Bunun bir parçası olarak grup, eski adı Twitter olan sosyal medya sitesinde, "Savaşa Karşı Sesler" başlığı altında Noy Katsman ve Zeigen'in tanıklıklarını paylaşan bir hesap açtı.

Yayınlarında öne çıkan seslerden biri de ebeveynleri Hamas saldırısında öldürülen Maoz İnon.

BBC News'e verdiği bir röportajda "Annem ve babam için ağlamıyorum" dedi. "Bu savaşta hayatını kaybedecek olanlar için ağlıyorum."

İnon, izleyicileri, çatışmayı durdurmaları için iktidar konumundaki liderlere baskı yapmaya çağırdı.

"İşte bu yüzden bu çok zor dönemde bu röportaja katılıp dünyaya 'Savaşı durdurun. Lütfen savaşı durdurun' diye bağırmak benim için çok önemliydi."

Kibbutz Be'eri'ye yapılan saldırıdan sağ kurtulan akrabaları bulunan ve kızı 26 yıl önce Hamas'ın bombalı saldırısında öldürülen Rami Elhanan, bir videoda İsrail işgalinin "bu sonsuz şiddet döngüsünü yarattığını" söyledi.

"Bu toprakları bir eyalet olarak, iki eyalet olarak ya da 10 bin eyalet olarak paylaşmanın bir yolunu bulmalıyız. Aksi takdirde burayı çocuklarımız ve gelecek nesiller için iki büyük mezarlık olarak paylaşmak zorunda kalacağız."

Hamas saldırılarından sağ kurtulanlar da artan şiddete karşı seslerini yükseltiyor. Kibbutz Be'eri'den tahliye edilen 19 yaşındaki biri, Ölü Deniz kıyısındaki bir otelden bir video konuşması yaptı.

"Gazze'de Kibbutz Be'eri'den 4,5 kilometre uzakta bu olayın devam ettiği insanların olduğunu bilerek sabah nasıl kalkacağım?" diye sordu. "Benim için 12 saat sonra bitti çünkü tahliye edilecek bir yer vardı."

İntikam isteyenlerin utanması gerektiğini sözlerine ekledi.

"Benim açımdan, yaşadığım onca şeyden sonra, 'intikam' kelimesini her duyduğumda çok fazla enerji kaybediyorum" dedi. "İnsanların benim yaşadıklarımı yaşaması ve bu sonuçları çıkaracak kimsenin olmaması mümkün değil."

İsrail'in Demir Kubbe füze savunma sistemini veya IDF askerlerine yönelik artan korumayı "yara bandı" olarak nitelendirdi, siyasi bir çözüm çağrısında bulundu.

"Gazze ile Be'eri arasında sadece 4,5 kilometre uzaklıktan fırlatılan her füze, her iki yerde de zeminin aynı şekilde sarsılmasına neden oluyor" dedi.

Kudüs Postası’na (The Jerusalem Post) göre, ankete katılanların yüzde 86'sı Netanyahu'yu sorumlu tutarken, onun sözleri İsrail'de Hamas saldırısından nihai olarak sorumlu olanın Netanyahu olduğu yönünde yaygın olarak paylaşılan düşünceyi de yansıtıyordu.

"Netanyahu’nun egosu ve kişisel çıkarları uğruna kaç kişinin ölmesi gerekiyor?" diye sordu. Ancak Netanyahu'nun "çok daha derin bir sorunun" parçası olduğunu da belirtti. 

İzleyicilere, "Kendinize kime oy verdiğinizi sorun" dedi. "Onlardan ne talep ettiğinizi kendinize sorun. Ne talep ettiğimi biliyorum. Adil bir barış talep ediyorum."

Olivia Rosane 

19 Ekim 2023

(commondreams.org)

Çeviri: Ahmet A.

Bültene kayıt ol