Anti-faşistler Kıbrıs'taki ırkçı pogrom sonrasında gösteri yaptı

03.09.2023 - 12:46
Haberi paylaş

Irkçıların göçmenlere saldırısına devlet güçleri seyirci kaldı. Dimitri, adanın güneyinden bildiriyor.

Kıbrıs'taki ırkçı ve faşistlerin Baf bölgesinin Chloraka köyünde göçmenlere karşı pogrom başlatmasına karşı ani-faşistler direnişe geçti. Bu saldırılar, yetkililerin göçmen ve mültecilerin yaşadığı bir bölgeye su ve elektrik bağlantısını kesmesiyle başlayan bir dizi olayın ardından geldi.

Sıcaklıklar 40 santigrat derecenin üzerine çıktığında böyle bir hareket kışkırtma amaçlıdır.

Buna karşılık, devletin şiddet uyguladığı, çoğunluğu Suriyeli mültecilerin oluşturduğu barışçıl bir yürüyüş gerçekleşti. Polis ayrıca mültecileri işgal ettikleri boş evlerden de uzaklaştırdı.

Kitle iletişim araçları ve sağcı politikacılar, mülteciler hakkında karalamalar ve yalanlar içeren bir kampanya düzenlediler.

Birkaç gün sonra Ulusal Halk Cephesi (Elam) üyesi neo-Naziler, göçmenlerin yaşadığı bir bölgede evlerin ve dükkanların kapı ve pencerelerinin kırılmasıyla sonuçlanan bir gösteri düzenlediler.

Kıbrıslı ırkçılık karşıtı örgüt KISA, "iyi organize edilmiş ve koordineli saldırının" "sistemli ırkçılık ve ayrımcılığa dayanan devletin göç ve sığınma politikalarının yarattığı verimli topraktan" büyüdüğünü söyledi.

Polisi "ilk başta şiddet içeren saldırıları ve diğer suçları hoşgörüyle ve kayıtsızca izlemekle" suçladı, ta ki sonunda "medyada çıkan haberlere göre ikisi Suriyeli mülteci olan ve bir kez daha saldırıların kurbanlarını hedef alan üç tutuklama" yapana kadar. ”

Solun bu saldırılara sözden başka bir şeyle karşı çıkamaması, Neonazileri Kıbrıs'ın ikinci büyük şehri Limasol'da yeni bir gösteri düzenlemeye teşvik etti. 200-300 civarında eşkıya kent merkezinde yürüyüşe geçerek yabancı olduğunu düşündükleri herkesi dövdü ve yine göçmenlere ait dükkanlara saldırdı.

Bazı polis memurlarının seyirci kalması nedeniyle polisin bu saldırılara tepkisi, yine ihmal edilebilir düzeydeydi.

Dört küçük gruptan anti-faşistler, bu saldırılara karşı Cumartesi günü Limmasol'da gösteri düzenledi. Kıbrıs standartlarına göre oldukça büyük bir sayı olan 1.500 kişinin sokaklara döküldüğü görüldü.

Komünist Parti (Akel), sol sendikacılar ve diğer siyasi örgütler Pazartesi günü için yeni bir ırkçılık karşıtı gösteri çağrısında bulundu.

Birçok anti-faşist, ortak bir eylemin koordine edilememesini eleştirmekle beraber, her ikisine de katılacaklarını belirtti.

Irkçılara, faşistlere ve onları besleyen devlet ırkçılığına karşı acilen harekete geçilmesi gerekiyor.

(Çeviri: Ali Baydaş)

Bültene kayıt ol