Batı, Ukrayna'daki emperyalist savaşta daha fazla kişinin ölmesini istiyor

24.08.2023 - 11:43
Haberi paylaş

Rakip emperyalistler savaşırken sıradan insanlar kanlı bedeller öder. Socialist Worker'den Chalie Kimber ve Yuri Prasad, Ukrayna ile birlikte Tayvan ve Pakistan'da olanları ele alarak Batı emperyalizmini eleştirdi.

Geçen hafta yapılan bir ankete göre ABD'de halkın çoğunluğu hükümetlerinin Ukrayna savaşı için daha fazla para harcamasını istemiyor. CNN tarafından yapılan ankete göre Amerikalıların yüzde 55'i artık Ukrayna için Kongre'den daha fazla fon sağlanmasına karşı çıkıyor. Bu büyük bir değişim ve ilk kez çoğunluk bu savaş için daha fazla para harcanmasına hayır diyor.

New York Times'ın haberine göre savaşın başladığı Şubat 2022'den bu yana ölen ya da yaralanan Ukraynalı ve Rus askerlerin sayısı 500 bine yaklaşıyor. İsmi açıklanmayan ABD'li yetkililerden alıntı yapan gazete, Rusya'nın askeri kayıplarının 120 bin ölüm ve 170 bin ila 180 bini yaralanma olmak üzere 300 bine yaklaştığını söyledi. 

Ukrayna'da ise ölü sayısının 70 bine yaklaştığı ve 100 bin ila 120 bin arasında yaralı olduğu belirtildi. Washington Post, ABD istihbarat kurumlarının Ukrayna'nın saldırısının ana hedeflerine ulaşamayacağını düşündüğünü içeren bir makale yayınladı. Gerekçeleri ise Ukraynalıların yeterince fazla sayıda ölmek istememeleri.

Analiz, ABD ve İngiltere için bunun bir vekalet savaşı olduğunun altını çiziyor. NATO'nun Rusya'ya karşı çıkarlarını savunmak için Ukraynalıların çok sayıda katledilmesi gerekiyor! Post'un haberine göre "ABD istihbarat topluluğu Ukrayna'nın karşı saldırısının güneydoğudaki kilit kent Melitopol'e ulaşamayacağını değerlendiriyor."

Bu da "Kiev'in bu yılki hamlesinde Rusya'nın Kırım'a uzanan kara köprüsünü koparma hedefini gerçekleştiremeyeceği" anlamına geliyor. The Post, "Çatışmaların ilk haftasında Ukrayna, ABD Bradley Savaş Araçları, Alman yapımı Leopard 2 tankları ve özel mayın temizleme araçları da dahil olmak üzere yeni alınan bir dizi Batı teçhizatına sahip olmasına rağmen Rusya'nın iyi hazırlanmış savunmasına karşı büyük kayıplar verdi" diye ekledi.

Makalede ABD, İngiliz ve Ukrayna orduları tarafından yürütülen "savaş oyunlarının" bu tür kayıpları öngördüğü belirtiliyor. Ancak Volodimir Zelenski hükümetinin "kayıpları Rusya'nın ana savunma hattını delmenin bedeli olarak kabul edeceğini" düşünüyorlardı. Ancak ABD medyasına göre, şimdi "zayiattan kaçınır" hale geldiler.

NATO için (ne yazık ki diye düşünüyorlar)  "Ukrayna savaş alanındaki kayıpları durdurmayı ve cephenin farklı bölgelerinde ilerlemek için daha küçük birliklere güvenme taktiğine geçmeyi seçti." Ukrayna henüz yeterli sayıda askerini mayın tarlalarında saldırılara sürmediği için askeri ilerleme yavaş oldu.

ABD son Ukraynalı ölene kadar savaşın devam etmesini talep etmeye devam edecektir. Geçtiğimiz Pazar günü Hollanda ve Danimarka, pilot eğitimi tamamlandıktan sonra Ukrayna'ya 61 adet F-16 savaş uçağı hibe edeceklerini açıkladı.

Kısa bir süre önce ABD, Hollanda ve Danimarka'ya jetlerin Ukrayna'ya transferini destekleyeceğini duyurdu. Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin üzerinden 18 ay geçti. Rakip emperyalistler güç ve kâr için savaşırken her iki tarafta da sıradan insanlar kanlı bedeller ödüyor.

---

Çin Tayvan'a misilleme yapıyor

Eğer ABD Ukrayna'da Rusya'yı küçük düşürürse, Çin'le karşı karşıya gelme konusunda cesaretlenecektir. Şimdiden gerilim artıyor. Geçtiğimiz Cumartesi günü (19 Ağustos) Çin ordusu, ABD'ye destek veren ve Çin'in kendi devletinin bir parçası olduğunu iddia ettiği bağımsız bir ülke olan Tayvan çevresinde kapsamlı hava ve deniz tatbikatları başlattı.

Askeri tatbikatları, Tayvan Başkan Yardımcısı Lai Ching-te'nin ABD'ye yaptığı ziyaret izledi. Tayvan'da 2024 yılında yapılacak başkanlık seçimlerinin favorisi olan Lai, Paraguay'a giderken New York'u ziyaret etti. Lai dönüş yolunda Kaliforniya'da mola verdi.

Çin buna karşılık olarak önlemler alacağı uyarısında bulundu. ABD Kongresi'nde bazı kesimler, adaya yönelik bir Çin saldırısını önlemek için ABD'nin Tayvan'ı "tepeden tırnağa silahlandırması" gerektiğini savunuyor. Ancak Çin'in son eylemleri, ABD Tayvan'a askeri ve diplomatik desteğini arttırdıkça adanın daha fazla askeri baskıyla karşı karşıya kalacağını açıkça ortaya koydu.

---

Pakistan liderinin düşüşünün arkasında ABD devleti var 

Gizli belgeler, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Pakistan hükümetini İmran Han'ı başbakanlıktan azletmeye teşvik ettiğini doğruluyor. Bunu da Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline karşı tarafsızlığı nedeniyle yapmışlar. Intercept sitesinin haberine göre bu hamle, Han'ın parlamentodaki ittifakının dağılmasından ve ülke ordusunun desteğini kaybetmesinden sadece haftalar önce meydana geldi. Khan daha sonra güvensizlik oylamasını kaybetti ve görevden alındı. Ülkenin en popüler siyasetçisi o zamandan beri yolsuzluk suçlamalarıyla karşı karşıya ve üç yıl hapis cezasına mahkum edildi.Bu ceza, bu sonbaharda yapılması planlanan seçimlere katılmasını engellemek üzere tasarlandı. Yeni sızdırılan ve "Gizli" ibaresi taşıyan telgraflarda, Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile Pakistan'ın o dönemki ABD Büyükelçisi arasında yapılan bir toplantıya ilişkin bilgiler de yer alıyor.Toplantıdan bir gün önce Khan bir mitingde konuşma yapıyor ve Batı'nın Pakistan'ın Ukrayna'nın arkasında toplanması talebine doğrudan yanıt verdi:

"Biz sizin köleniz miyiz?" Khan kalabalığa seslendi. "Bizim hakkımızda ne düşünüyorsunuz? Sizin köleniz olduğumuzu ve bizden ne isterseniz yapacağımızı mı?" dedi. "Biz Rusya'nın dostuyuz ve aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri'nin de dostuyuz. Çin'in ve Avrupa'nın dostuyuz. Biz herhangi bir ittifakın parçası değiliz."

Dışişleri Bakan Yardımcısı Donald Lu, devirme öncesi yapılan toplantıda ABD'nin Han'ın sözlerinden duyduğu hoşnutsuzluğu dile getirerek onu "agresif bir şekilde tarafsız" olarak tanımladı. Khan hükümetinin Ukrayna konusundaki tarafsızlığı, yeni ve seçilmemiş bir hükümetin göreve gelmesiyle kısa sürede tersine döndü. Ve toplantıda söz verildiği üzere, ABD hükümeti yeni yönetime hızla ısındı.

Bültene kayıt ol