Emperyalist devletler arasındaki rekabet keskinleşirken, dünyada üretim daralma eğilimleri içinde. Büyüme yavaşlarken, kapitalistlerin yüksek enflasyona dair politikaları dengeleri daha da bozuyor.
Temmuz ayında dünya ekonomisinde daralma sert bir şekilde gerçekleşti. Bu daralma ,Covid salgını kapanma döneminin ardından geldi.
Üretimdeki gerileme tüm bölgeleri vuruyor. Özellikle Çin ekonomisinin büyümesinde yavaşlama, faizleri yükseltme gibi etkenlerin dünyada üretimi azalttığı görülüyor.
Avrupa bölgesindeki Satın Alma Yöneticileri Endeksi PMI'ya bakıldığında fiyatların düşürülmesine rağmen talep azaldı. Motor güç Almanya'da daralmalar görülürken, diğer iki dev Fransa ve İtalya'da da durum aynı.
Avrupa Birliği'nden ayrılan İngiltere'de de durum farklı değil.
Ajansların aktardığına göre "Avrupa bölgesi PMI verisi Temmuz ayında bir önceki ay görülen 43,4 seviyesinden 42,7’ye geriledi. Bu Mayıs 2020’den beri görülen en düşük değer olarak kayda geçti. Söz konusu PMI değerinin 50’in altında olması ekonomik faaliyetlerde daralmaya işaret ediyor."
Çin’de durgunlaşan talep, Japonya, Güney Kore ve Tayvan’da da fabrika üretimlerini yavaşlatıyor.
Ekonomi devi Hindistan’da üretim faaliyetlerinin art arda ikinci ayda geriledi.
Uluslararası ekonominin bir parçası olan Türkiye kapitalizmi de aynı sorunlarla karşı karşıya. Fabrikalardaki imalat, yeni siparişlerdeki artış ve üretim sonucu yılın ilk altı ay büyümenin ardından Temmuz ayında hafif bir düşme eğilimi baş gösterdi.