Kadınlar Futbol Dünya Kupası’nda, LGBTİ+ yasağı sürüyor

02.07.2023 - 12:17
Haberi paylaş

FIFA, Avustralya ve Yeni Zelanda’nın ev sahipliğinde düzenlenecek Kadınlar Dünya Kupası’nda takım kaptanlarının LGBTİ+ haklarını destekleyen gökkuşağı ve “OneLove” kol bantlarını artık takamayacaklarını söyledi.

2022 yılında Katar'da düzenlenen Erkekler Futbol Dünya Kupası'nda kaptanlık kol bantları konusunda büyük bir tartışma yaşanmış, gökkuşağının yanı sıra, "One Love" kol bandı da FIFA tarafından yaptırım tehdidi altında yasaklanmıştı. Bu yasak başta Almanya olmak üzere bazı takımlar tarafından protesto edilmiş, Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser stadyuma "One Love" pazubandı takarak gelmişti.

Kadınlar Futbol Dünya Kupası’nda takımlar kollarına “Dahil etmek için birleşin”, “Yerli halklar için birleşin”, “Toplumsal cinsiyet eşitliği için birleşin”, “Barış için birleşin”, “Herkese eğitim için birleşin”, “Açlığı bitirmek için birleşin”, “Kadına karşı şiddete son vermek için birleşin” ve “Futbol; eğlence, barış, aşk, umut ve tutkudur” yazılı bantlar takabilecekler. Ancak LGBTİ+ temalı kol bantlarına kadınlarda da izin verilmiyor.

FIFA’nın homofobik kararı, bütün dünyada LGBTİ+ aktivistleri tarafından protesto edildi. İngiliz LGBTİ+ aktivisti Peter Tatchell, gökkuşağı yasağını ve "eşcinselliği dışlayan" FIFA kol bantlarını eleştirdi. 71 yaşındaki aktivist, Twitter mesajında "Alternatifler LGBT+ hakları hariç tüm insan haklarını destekliyor. Bu açıkça homofobi ve straightwashing” dedi.

Straightwashing, başta sinema olmak üzere çeşitli kurgularda LGBTİ+ karakterlerin heteroseksüel olarak tasvir edilmesi anlamına geliyor. Türkçede yaygın olarak kullanılan bir karşılığı bulunmamaktadır.

Bültene kayıt ol