Ukrayna'da baraj vuruldu; Savaş çığırtkanlarına karşı çıkılmalı

07.06.2023 - 09:43
Haberi paylaş

Ukrayna'daki Kakhovka barajının yıkılması Avrupa'nın en büyük nükleer enerji santralinin güvenliğini tehdit etti ve on binlerce çaresiz insanı evlerinden etti.

Bu, Batı ve Rusya'nın vekalet savaşının potansiyel maliyetinin korkunç bir sembolüdür. Ukrayna'nın işgalci Rus güçlerine karşı başlattığı kitlesel saldırı ile yeni ve ölümcül bir aşamaya ulaşmıştır.

Batı, daha ortada ikna edici kanıtlar yokken, barajın yıkılmasının Rusya'nın askerlerinin ilerleyişini durdurmak için yaptığı bir "ekokırım" olduğunu söyledi. Rusya ise Ukraynalıları suçladı. Her iki tarafın da elleri temiz değildir ve her ikisi de geçmişte aynı derecede dehşet verici eylemlerde bulunmuştur. İngiliz egemen sınıfı 1943'teki Dambusters baskınının yıldönümünü kutlamayı yeni bitirdi.

Ukrayna saldırısı yeni düzeyde kan dökülmesi anlamına gelecektir. Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky geçtiğimiz hafta sonu Wall Street Journal'a verdiği bir röportajda "Çok sayıda asker ölecek" itirafında bulundu - ama "bunu yapacağız".

Tanklar, mermiler, füzeler ve eğitimin yanı sıra İngiltere, Ukrayna ordusuna seyreltilmiş uranyum içeren zırh delici mermiler sağlamaktadır. Bu korkunç silah daha çok radyasyona maruz kalma ile ilişkilendirilen sağlık sonuçları doğurmaktadır.

Rishi Sunak bu hafta ABD Başkanı Joe Biden ile bir araya gelerek daha fazla savaş kışkırtıcılığını tartışacaktı. Zelensky, Rusya'nın yenileceği düşüncesiyle ağzı sulanan İngiliz bakanlar tarafından alkışlanıyor.

Savunma Bakanı Ben Wallace, saldırının Ukrayna'nın Kırım'ı geri almasını sağlayabileceğini söyledi. "Savaş alanında gördüğümüz şey, Rus güçlerini yanlış yerden vurursanız, gerçekten çökecekleri" diye hayal kurdu.

Ve her siyasetçi Kırım'ın ele geçirilmesinin tam da Vladimir Putin'in taktik nükleer silahlar kullanmasını tetikleyebilecek türden bir senaryo olduğunu biliyor.

Kendisini yöneticilerinin emperyalist savaş dürtüsüne bağlayan bir işçi sınıfı, verdiği diğer tüm mücadelelerde zayıflayacaktır. Sunak hemşirelerin ücretleri, mültecilere yönelik saldırıları ve hayati hizmetlerde kesintiler konusunda yanılıyor. Savaş konusunda da yanılıyor.

Rus birlikleri Ukrayna'dan hemen çıkmalı ama ABD ve İngiltere sıradan Ukraynalılarla ilgilenmiyor. Onların savaşı güçlerini arttırmak, Rusya'yı ezmek ve Çin ile daha fazla çatışmaya hazırlanmak için tasarlandı.

Grevlerin yeniden canlanmasıyla moral bulan ve önümüzdeki hafta grev hattına geri döndüklerinde genç doktorları alkışlayacak olan herkesin savaşa karşı çıkması gerekiyor. Bu Muhafazakar rejimin sona ermesini isteyen herkes aynı zamanda İngiltere'nin Ukrayna'daki çatışmaya silah akıtmasına ve NATO'nun savaşı tırmandırmasına da karşı çıkmalıdır.

Bültene kayıt ol