Hindistan'daki korkunç demiryolu kazasının ardında bütçe kesintileri var

07.06.2023 - 09:39
Haberi paylaş

Hindistan'ın siyasetçi ve işverenleri, Cuma akşamı meydana gelen korkunç bir tren kazasından sorumludur. Cumartesi öğleden sonra, yetkililer kurtarma operasyonlarını durdurduğunda, resmi ölü sayısı 288 olarak açıklandı ve 803 kişi yaralandı.

Kolkata, Batı Bengal'den Tamil Nadu'daki Chennai'ye giden Coromandel Express, Odisha eyaletinde bir yük treniyle çarpıştı.

Yük treni ise zıt yönde seyreden Howrah Superfast Express treninin bazı vagonlarının raydan çıkmasına neden oldu. Her iki trenin içinde toplamda 3.400'den fazla yolcu bulunuyordu.

Kurtarma ekipleri, bütün gece enkaz ve moloz yığınları arasında ilerleyerek cesetleri çıkardı ve insanları kurtardı. Başbakan Narendra Modi, "sorumlu olanlar ağır cezalandırılacak" sözü verdi. Kendisine bakması gerekiyor. Trenlerin gösterişli isimleri, demiryolu ağının işçi eksikliği ve güvenlik harcamalarıyla dolu olduğunu gizleyemez.

Hindistan Demiryolları her gün 13 milyon kişiyi taşıyor, ancak üst düzey yetkililer maliyetleri azaltmak istiyor. Bu yılın Ocak ayında The Hindu gazetesinde yayınlanan bir makalede, "Hindistan Demiryolları, ülke genelinde 18 bölgeye yayılan 312.000 boş pozisyonla ezici bir personel eksikliğiyle karşı karşıya" denildi.

Makale, Mumbai'deki bir demiryolu işçisinin şu şekilde aktardığını belirtti: "Bizi rahatlatmak için personelimiz olmadığı için 16 saate kadar kesintisiz olarak çift vardiyalı çalışıyorum."

Geçen yıl Kasım ayında, Merkez Demiryolu'nun Ulusal Demiryolu Mazdoor Birliği (NRMU), boş pozisyon sayısı nedeniyle bir protesto düzenledi. NRMU Genel Sekreteri Venu Nair, "Çoğu çalışan için fazla mesai ve izin eksikliğine karşı tepkimizi göstermek istiyoruz. Bu aynı zamanda performans kalitesini etkiliyor" dedi.

Hindistan'daki raydan çıkmalarla ilgili önemli bir çalışmanın başyazarı olan demiryolu uzmanı Prakash Kumar Sen, işçilerin yeterince eğitilmediğini ya da iş yüklerinin çok fazla olduğunu ve yeterince dinlenemediklerini söyledi. Sen sözlerine şunları da ekledi: "Bu raylar çok eski. Üzerlerindeki yük çok fazla, bakım iyi yapılmazsa arızalar meydana gelecektir," dedi.

Cuma günkü kazanın meydana geldiği doğu kıyısı güzergahı, Hindistan'ın kömür ve petrol yükünün büyük bir kısmını taşıdığı için ülkenin en eski ve en işlek güzergahlarından biri.

Patronlar ve politikacılar için yolcuların ve işçilerin hayatı ucuz. Daha geçen hafta Jharkhand'ın Dhanbad bölgesinde altı demiryolu işçisi, diktikleri bir direğin yüksek gerilim hattının üzerine düşmesi sonucu elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetti. Görgü tanıkları, sekiz kişinin şantiyede güvenlik teçhizatı olmadan ya da seçim bağlantısını kapatmadan çalıştığını iddia etti.

Aşırı sağcı Modi döneminde "yoksullara hizmet etmekten" çok söz ediliyor. Ancak tüm dikkatler büyük işletmeleri güçlendirmek, işçileri baskı altında tutmak ve ardından yoksulları şiddetli İslamofobi ile bölmek üzerinde.

Hindistan Demiryolları Bakanı Ashwini Vaishnaw, "bu talihsiz tren kazası" olarak adlandırdığı kazada hayatını kaybedenlerin yakınlarına 10.000 Sterlin, ağır yaralılara ise 2.000 Sterlin tazminat sözü verdi. Modi yaşananları "tren kazası" olarak adlandırdı.

Modi ve zümresi, kaza nedeniyle sıradan insanların gazabını hissetmelidir.

Bültene kayıt ol