Avrupa kapitalizminin kalbi olan Almanya beklenmedik bir şekilde resesyona girdi. Yüksek enflasyon nedeniyle tüketicilerin satın alma gücünün azalması durgunluğun başlıca nedeni.
Resesyon yani durgunluk, ekonominin küçülmesidir. Depresyon yani çöküşün öncesini ifade eder.
Almanya ekonomisi üst üste iki çeyrek küçülme sonucu teknik olarak durgunluğa girdi. Yüzde 0,3'lük küçülme sonucu, yılın geri kalan iki çeyreğine dair büyüme tahminleri alta çekildi.
Alman kapitalizmi, bu durgunluktan çıkacak. Geçen yılın ilk iki çeyreğinde ekonomi yüzde 0,5 küçülmüştü. İki daralma üzerine büyüme hızı yavaşlayacak.
Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), bu duruma yol açan durumu şöyle açıklıyor:
“Yüksek fiyat artışlarının devam etmesi, yılın başında Alman ekonomisini baskılamaya devam etti. Hane halkı yiyecek ve içecek, giyim, ayakkabı ve mobilyalara bir önceki çeyreğe göre daha az harcadı. Ayrıca yılın başında plug-in hibrit araçlara teşviklerin kaldırılması ve elektrikli araç primlerinin düşürülmesi nedeniyle daha az yeni otomobil alındı.”
- Kamu harcamaları yüzde 4,9 geriledi. Makine ve ekipman harcamalarında yüzde 3,2 ve inşaat yatırımlarında yüzde 3,9 artış gözlemlendi.
- Aynı dönemde mal ve hizmet ihracatı ise yüzde 0,4 artarken, ithalat 0,9 düştü.
Almanya'da enflasyonu artıran başlıca etken, Ukrayna savaşı sebebiyle enerji fiyatlarının artışı olarak kabul ediliyor. Perakende ürünler - Türkiye'de olduğu gibi - pahalandıkça pahalanıyor.
Yüksek enflasyon küresel bir sorun ve her yerde sınıf mücadelesinin konusu.
(Sosyalist İşçi)