Uluslararası Sosyalist Akım: Sudan'da savaşı durdurun, hiçbir generale ve müttefiklerine destek ya da silah yok!

06.05.2023 - 15:49
Haberi paylaş

Dünyanın birçok ülkesinde örgütlenen ve Türkiye'de DSİP'in bir parçası olduğu Uluslararası Sosyalist Akım (IST), Sudan'daki çatışmalara karşı bir açıklama yaparak, ülkede devrime imza atan emekçilerle dayanıştığını duyurdu.

Açıklama şöyle:

Savaş bir kez daha milyonlarca insanın hayatını paramparça ediyor. Bir başkent bombalanıyor, hastaneler ve pazarlar yanarken sokaklar cesetlerle dolu. Sıradan insanların payına, gündelik yaşamı devam ettirmek için tıbbi malzemeleri organize etmek, su ve yiyecek bulmak ve ateş altında hayatlarını riske atmak düştü. 

Ukrayna'daki savaşın aksine, Sudan'da savaşan taraflar terörize ettikleri sivil nüfusla aynı ülkeden. Bunlardan biri, Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF), Cancavid güçlerinden doğan acımasız bir milis grubu, diğeri ise Sudan Silahlı Kuvvetleri. Bu grupların liderleri, Darfur'dan Port Sudan'a ve Hartum sokaklarına kadar, Sudan halkına karşı işlenen suçlarda uzun süredir ortaktılar. Şimdi bu hırsızlar ve katiller, iktidar ganimetlerinden daha büyük bir pay almak için birbirleriyle savaşıyorlar.

Bununla birlikte, tıpkı Ukrayna'da olduğu gibi, bu savaşın dehşeti yalnızca yerel düzeyde üretilmiyor. Bunlar, kapitalist sistemin derinlerine kök salmış güçlerin neticesi. Sudan'ın altını Körfez pazarlarına akıyor, besi hayvanları ve verimli toprakları sınırlarının ötesindeki milyonları besliyor. Nüfusunun üçte birinin insani yardıma muhtaç olduğu bu topraklar, aynı zamanda küçük bir azınlık için inanılmaz bir zenginlik üretiyor. Bu azınlık kendi çıkarlarının yanı sıra, Sudanlı genç erkekleri Suudi Arabistan ve BAE'nin Yemen savaşında ateş hattına sürerek, Mısır ve Etiyopya'nın Nil nehrinin suları için verdikleri güç mücadelesinde Mısır diktatörlüğünü destekleyerek, (RSF'nin finanse edilmesine yardım eden) Avrupa Birliği ve İngiltere liderleri için vekil sınır muhafızı rolünü üstlenerek daha zengin ve daha güçlü devletlerin yönetici sınıflarının çıkarlarına da hizmet ediyor. 

Bölgedeki rakip devletlerin ve küresel sistemin merkezindeki büyük güçlerin ellerinde Sudan halkının kanı var. Bu güçler, Sudanlı sivil partilere ve ülkenin devrimci hareketine, kendi katilleriyle oturup güç paylaşımı anlaşmalarını müzakere etmeleri gerektiğini öğütlerken, bu gangsterlerin cephanelerini artırdılar. 

Ve şimdi AB devletleri ve İngiltere, Sudanlı mültecilere karşı savaşlarının şiddetini arttırıyor, onların güvenli geçişlerini engelliyor ve aşırı sağın yükselişini körükleyen zehirli kampanyaları güçlendiriyor. Ukraynalı mültecileri kucaklayan kollarla bu keskin tezat, emperyalist ülkelerin savaşlar ve göç konusundaki ikiyüzlülüğünü bir kez daha ortaya koyuyor.

Bu katliamın tek gerçek alternatifi, 2019'da diktatör Ömer el-Beşir'in devrilmesinden bu yana çok şey başaran devrimci harekette yatıyor. Ve işçi sınıfının uluslararası dayanışması bu hareketi desteklemek için çok önemli.

Sudan'daki sıradan insanlar, açlık ve yoksulluğun ortasında, onlarca yıllık iç savaşın küllerinden, yıllardır tanık olmadığımız bir ölçekte aşağıdan öz örgütlenme biçimleri yarattı. Direniş Komiteleri, bağımsız sendikalar, mülteci hakları ve çevre adaleti taleplerini yükselten kampanyalar, milyonları diktatörlüğe karşı seferber etti, geniş kapsamlı demokratik reformlar ve servetin yeniden dağıtılmasını öneren anayasa taslakları oluşturdu ve sıradan insanlara yiyecek, barınak, tıbbi yardım, elektrik ve su sağlamak için ortada bulunmayan, düşmanca davranan devletin bıraktığı boşlukları sık sık doldurdu.

Yalnızca savaş halindeki generallere değil, Sudan yönetici sınıfı ile onun bölgedeki ve uzaktaki müttefiklerine meydan okuyabilecek ve Sudan halkına savaş açan devleti yıkabilecek güçler burada bulunuyor. 

Sudan devrimiyle dayanışma, dünyanın her yerindeki sosyalistler, işçiler ve sendikacılar için acil bir görev. Sudan'daki dehşet, kapitalizmin dünyadaki işçilere ve yoksullara hiçbir şey vermediğini gösteren başka bir örnek. Kapitalizm savaş, yoksulluk, ırkçılık ve çevresel yıkım demek.

Sudanlı mültecilerle dayanışıyoruz, sınırları açın!

Savaş makinesini durdurun, hiçbir generale ve müttefiklerine destek ya da silah yok!

Zafer Sudan Devrimi’nin olacak!

Çeviri: Irmak Yavlal

 

Bültene kayıt ol