Macron sıkışınca göçmenlere saldırdı

04.05.2023 - 13:56
Haberi paylaş

Fransa’nın neoliberal başkanı Emmanuel Macron, sömürgesi Mayotte adasındaki göçmenlere karşı ırkçılığa başladı.

Kendi ülkesinde parlamentoyu görmezden gelerek geçirdiği emeklilik reformu nedeniyle çok zor duruma düşen Macron, binlerce km uzaktaki sömürgesinde yaşayan göçmenlere saldırıyor.

Adadaki Komorlular, Mayotte’taki yerel siyasetçiler tarafından “cahil” ve “terörist” ilan edildiler. Yoksul göçmenlerin gecekondularını yıkıp polis aracılığıyla saldırarak başlayan operasyonlar, yerel mahkemenin kararıyla durduruldu. Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Twitter'dan mahkemenin kararına tepki gösterdi. Mayotte'ta göçmenleri sınır dışı ve tahliye etme operasyonlarının “Fransa'daki barışın tesis edilmesi için gerekli olduğunu” savunan Darmanin, bu adımı zor olsa da uygulamakta kararlı olduklarını belirtti.

Sınırdışı edilmek istenen 10 bin göçmeni “korkutmak için” olduğu söylenen polis operasyonuna 10 bin kişi katılmıştı.

Fransız emperyalizmi Mayotte adasını 19. yüzyılda sömürgeleştirmişti. Fransız yönetimi altında bir yoksulluk adasına dönüştü. Komorlar 1975’te bağımsızlık ilan ederken Mayotte hileli bir referendum sonucu gerekçe gösterilerek ayrı tutuldu. Bunun sonucu olarak adadaki göçmenler, Fransa’ya grimeyi zorlama hakkına sahip. Geçtiğimiz ay bu yüzden 22 göçmen Mayotte’a ulaşmaya çalışırken hayatını kaybetti.

Irkçılık karşıtları sokakta

29 Nisan’da Fransız devletinin ırkçılığına karşı Paris, Marsilya, Rennes, Grenoble, Toulouse, Lille, Strasbourg gibi birçok yerde eylemler yapıldı. Binlerce kişi göçmenlerle dayanışmak için sokaklara çıktı.

Paris’teki eylemde antifaşistler “Darmanin yasasına hayır!” pankartları açıp baskıya, hapis cezalarına ve sınırdışı etmelere karşı göçmenlerle dayanışan sloganları öne çıkardılar.

Le Monde’un haberine göre, eylemlere katılan bir aktivist, “Sorun göç değil, sömürü ve üçkağıtçı patronlar” diye yorum yaptı. Rennes’deki göstericiler “Kahrolsun polis devleti” sloganları attılar.

Fransa aynı zamanda aylardır parlamento yok sayılarak geçirilen emeklilik yasasına karşı yüz binlerce kişiyi sokağa döken bir işçi hareketiyle sarsılıyor.

Sosyalist aktivist Denis Godard, “Mücadelenin yeni aşaması öncekilere göre çok daha belirsizlikler içeriyor. Yüz binlerce işçiye ve öğrenciye radikal bir alternatif önerebilecek devrimci bir liderlik gökten yere bir anda düşmüyor. İçinden geçtiğimiz aşamadaki zorlu pratik sınavlar, test edilecek görüşler ve inisiyatifler bunu inşa etmemizde kritik bir rol oynayacak” diyor.

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol