Almanya, son yılların en büyük uyarı greviyle sarsıldı

28.03.2023 - 08:36
Haberi paylaş

Dün Almanya’nın en büyük iki sendikasının çağrısıyla, ulaşım sektöründe çalışan yüz binlerce kamu çalışanı uyarı grevi yaptı. Büyük şehirlerin tümünde hava ulaşımı durdu, demiryolu seferleri yapılmadı. Çalışanlar maaşlarına asgari 650 Euro zam yapılmasını talep ediyor.

Son 30 yılın en büyük uyarı grevi,  dün yerel ve uzun mesafeli yolcu taşımacılığını, hava ulaşımını ve yük taşımacılığını felç etti. Greve on binlerce demiryolu çalışanı, otobüs, tramvay ve metro sürücüsü, bakım ve onarım görevlileri, otoyol çalışanları, havaalanı yer hizmetleri, güvenlik ve gişe personeli ile liman ve otoyol bakım depolarında çalışan işçiler katıldı. Devlete iştirakli demiryolu şirketi Deutsche Bahn çalışanları da yedi federal eyalette yerel ve uzun mesafeli toplu taşıma hizmetleriyle birlikte greve gitti.

Münih, Düsseldorf, Frankfurt, Berlin, Hannover, Hamburg ve Bremen'deki havaalanlarının çalışanları da greve katıldı. Yaklaşık 380.000 yolcu ülke çapında uçuşlarını gerçekleştiremedi. Birçok havalimanında taşeron işçiler, yer hizmetleri çalışanları ve güvenlik personeli de greve katıldı. Grevci işçiler, yaptıkları bütün fazla mesailerin, hafta sonu çalışmalarının karşılığını hiçbir zaman tam olarak alamadıklarını, oysa operasyonu ayakta tutanların kendileri olduklarını söylediler. 

Birleşmiş Hizmet İşleri Sendikası Verdi, kamu sektöründe 2.5 milyon çalışanı etkileyecek toplu sözleşme için bu hafta son müzakereleri yürütüyor. Verdi resmi olarak yüzde 10.5 ücret artışı ya da on iki aylık bir dönem için aylık 500 Euro talep ediyor. Müzakerelere 24 Nisan'da yeniden başlayacak olan demiryolları ve nakliyat sendikası EVG de 12 aylık bir dönem için yüzde 12 ücret artışı ya da ayda en az 650 Avro zam talep ediyor.

Şubat ayında İngiltere’de çeşitli iş kollarından en az 500.000 kişi hayat pahalılığı nedeniyle greve gitmişti. Fransa’da en az bir milyon kişi günlerden beri emeklilik yaşının yükseltilmesine karşı dev gösteriler düzenliyor. Almanya’da yapılan bu dev uyarı grevi, Avrupa işçi sınıfının mücadele dalgasını yükseltmeye kararlı olduğunu ortaya koyuyor.

Bültene kayıt ol