İngiltere’de işçiler 15 Mart’a hazırlanıyor

08.03.2023 - 10:12
Haberi paylaş

Aylardır neredeyse bütün sektörlerde yoğun bir grev dalgasının yaşandığı İngiltere’de 15 Mart sınıf mücadelesinin keskinleştiği günlerden biri olacak. 500 bin işçinin greve gitmesi bekleniyor. 

Hayat pahalılığı, ücretlerde ve koşullarda düşüş İngiliz işçi sınıfını bir süredir direnişe itti. Muazzam büyük bir çalkantı içerisinde arka arkaya grev dalgaları patlak veriyor. 1 Şubat’ta birçok farklı işkolu aynı gün greve gitmişti. 15 Mart’ta bunun daha kitlesel bir versiyonu yaşanacak gibi görünüyor.

Irkçılık karşıtı kampanyalar, iklim hareketleri, LGBTİ+ grupları da bu eylemlere destek veriyor. İşçilerin mücadelesi ülkedeki politik atmosferi baştan aşağı değiştirdi. Öyle ki, Sky News bir “Grev tarihleri: Kim ne zaman harekete geçiyor” sayfası yapıp grevleri takvimlendirmeye başladı. Geçtiğimiz aylarda sağlık sektöründe tarihteki en büyük grev yaşandı. 

15 Mart’ta da doktorlar, ambulans şoförleri, hemşireler, öğretmenler, metro çalışanları, vergi dairesi çalışanları ve kamu sektöründeki daha pek çok işçi greve gidecek.

Hareket şimdilik sendika liderliklerinin kontrolünden çıkabilmiş değil. Sosyalistler farklı mücadelelerin kazanması için daha radikal talepleri ve işçilerin doğrudan katıldığı aşağıdan inisiyatiflerin yoğunlaşmasını tartışıyor. 

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol