ABD’de ırkçılık karşıtı eylemler

01.02.2023 - 13:10
Haberi paylaş

ABD Memphis’te polisler Tyre Nicholson’u öldüresiye dövdü. Aralıksız süren şiddet eyleminin ardından hayatını kaybeden Nicholson’un dövüldüğü anın görüntülerinin yayınlanmasıyla ABD genelinde şiddetli protestolara patlak verdi.

Beş polis Nicholson’u arabasını durdurduktan sonra sürükleyerek çıkartıyor ve tekmeleyerek, biber gazıyla ve şok vererek dövüyorlar.

Tyre Nicholson polisin bu şiddet gösterisinden üç gün sonra hayatını kaybetti.

Videoda ayrıca bir polisin Nichols'u diğer polis yüzüne rahatça yüzüne vurabilsin diye tutarken görülüyor. Nichol'un ailesi, saldırının Nichol'un birçok organının iflas etmesine neden olduğunu söylüyor. 

Memurların beşi de işlerinden kovuldu ve ikinci derece cinayet, saldırı, adam kaçırma, görevi kötüye kullanma ve resmi baskıyla suçlandı.

Cinayete karışan polislerin çoğu Memphis polisinin, “Mahallelerimizde Barışı Yeniden Kurmak İçin Sokak Suçları Operasyonu” anlamına gelen Scorpion biriminin bir parçasıydı. Kentte suç merkezi sayılan polis bölgelerine “seçkin birlik” kuruldu. Ancak sivil haklar avukatı Ben Crump, bu birimlerin hızla "bir kurt sürüsüne" dönüştüğünü söyledi.

Cinayetten sonra üzerindeki baskı artan, Memphis polis departmanı geçen Cumartesi Scorpion ekibini dağıtacağını duyurdu. Ertesi gün protestocular hala "Adalet yoksa barış da yok" sloganları atarak şehrin içinde yürüdüler. Bir gösterici, şehir yönetimini elinde bulunduran Demokrat Parti’ye atıfta bulunan “Mavi oy yeterli değildir” yazan bir pankart taşıdı.

New York'ta yüzlerce protestocu Time Meydanı'na yürüdü. Portland, Atlanta ve Boston'da da gösteriler düzenlendi. Los Angeles'ta protestocular, Nichols ve Manuel Teran için mum ışığında nöbet tuttu. Polis, Teran'ı Weelaunee Ormanı'nı dev bir polis eğitim merkezi inşa eden müteahhitlere karşı korurken öldürdü. Geçen ay Los Angeles polisleri tarafından öldürülen siyahi Keenan Anderson'ı da protestolar ve anmalar sırasında hatırlandı.

Polis Los Angeles’ta anma için buluşanları abuka altına aldı ve gaz bombalarını atmaya hazır halde bekledi. Tyre Nichols cinayeti, ırkçılığın ve sınıfsal nefretin polisin her kademesine nüfuz ettiğini gösteriyor. 

Nichol'un öldürülmesiyle ilgili olarak beş polis suçlansa da sadece bu polisleri sorumlu tutmak yeterli görülmemeli.

Polisler eğitimlerine başlar başlamaz, onlara işçi sınıfından insanları hor görmeleri öğretilir. Ve bu yaygın ırkçılıkla elele ilerleyen bir öğrenme süreci. Polisler, siyahları suçlu olarak görüyor. Şiddet uygulamayı haklı buluyorlar. Acımasız polis şiddetini haklı çıkarmak için tasarlanana bu eğitim süreçleri polisleri insanlıktan çıkartıyor.

Bu ırkçılık ister beyaz ister siyah olsun tüm polis memurlarına sirayet ediyor.

İşleci ve toplumsal ve siyasal alanda oynadığı rolün doğası gereği her polis, patronların ırkçı ve şiddet içeren sistemini savunmak ve durdurmak için birleşmiştir. Bu, sokaklara daha fazla siyahi polisin çıkması, ırkçı polis vahşetini durdurmayacağı anlamına geliyor. Bunu durdurmanın tek yolu polislik mekanizmasını ortadan kaldırmaktır.

(Socialist Worker)

Bültene kayıt ol