Fransa'daki grev ve protestoların ikinci gününde büyük katılım

01.02.2023 - 09:01
Haberi paylaş

Aktivistler, cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un emekli maaşlarına yönelik saldırısını püskürtmek için mücadeleye kararlı.

Salı günü Fransa'daki gösteriler, 19 Ocak'taki grev ve protestoların bir önceki günündeki kitlesel katılımdan bile daha büyüktü. Hükümetin emekli maaşlarına yönelik saldırılarına karşı öfke artıyor.   

CGT sendika federasyonu, Paris'te geçen seferki 100.000 kişilik katılımdan daha fazla, 500.000 kişinin katıldığı bir yürüyüş olduğunu açıkladı. Ve ülke çapında 750.000 artışla “yaklaşık 2,8 milyon” kişinin harekete katıldığını dile getirdi.

Öğretmen Marcel, Paris protestosunda Sosyalist İşçi gazetesine (Socialist Worker) "Bu gerçekten şaşırtıcı" dedi. “Neredeyse 19 Ocak'tan iki kat daha fazla grevci okulumdan geldi ve burada da öğrenciler var. Böyle devam edersek kazanabiliriz gibi geliyor.”

Marsilya kentinde sendikalar, eylemin ilk günündeki 140.000 kişilik katılıma kıyasla 200.000 kişinin sokaklarda olduğunu söyledi. 

CGT eğitim birliği, "Katılım tavan yaptı." tweeti attı. Toulouse, Marsilya, Laval, Rennes’de daha çok insan sokağa çıkacak ve bu hükümeti devireceğiz.” Tarbes'te geçen seferin iki katı, yaklaşık 16.000 kişi yürüdü. Nantes'te bu sefer katılım 19 Ocak'taki 50.000'e kıyasla 65000’di.

Eylemler sadece büyük şehirlerde etkili değildi. Birçok küçük kasabada rekor katılımın yaşandığı gördü. Yerel bir muhabir, ”Çok basit, Abbeville tarihindeki en büyük gösteri, 22.000 nüfuslu bir yerde 3.500 kişi sokakta" dedi.

"Morlaix'te 10.000 kişi gösteri yapıyor. On günden fazla bir süre önce 4.000 kişinin katıldığı  şehirde duyulmamış bir olay ”dedi.

220'nin üzerinde gösteriye ek olarak, grevlere çok sayıda kişi katıldı. Okullar ve yerel ulaşım ağları gibi demiryolu hizmetleri de grevden çok etkilendi.

Petrol rafinerilerinde işçilerin yüzde 90'ından fazlası la Mède sahasında, yüzde 90'ı Donges ve Esso / Exxon Fos sur Mer'de ve yüzde 70'i Feyzin'de yürüdü.

Özel sektörde büyük bir grev tepkisi olduğuna dair haberler vardı. CFDT sendika federasyonu lideri Laurent Berger, "Metalurji, inşaat ve bayındırlık gibi birçok sektörde kişisel hizmet meslekleri, sağlık ve sosyal hizmet alanlarında büyük seferberlikler yaşanıyor. Bu işçiler iki yıl daha çalışmanın çok zor olduğunu biliyorlar.”

İşçileri ve öğrencileri birleştiren isyancı bir ruh hali vardı. Paris toplu taşıma sisteminin Lagny deposundan grevciler, Helene Boucher lisesi'nin ablukasını güçlendirmeye gitti. Polisler daha sonra hem öğrencilere hem de işçilere saldırdı.

Lise öğrenci birliği La Voix Lycéenne, öğrencilerin 300 liseyi ablukaya aldığını ve bunun “19 Ocak'tan daha önemli bir gün" olduğunu söyledi. Basın açıklamasında ”Gençler hareketin merkezinde yer alıyor" diye yazdı.

Paris'te öğrenciler “İşverenlerin kasasında para var" diye bağırdılar.

Paris yürüyüşünün bir bölümü, son birkaç hafta içinde gerçekleşen “Genel Kurullardan” grevci gruplardan oluşuyordu. Bunlar, belirli bir birliğin veya belirli bir sektörün ötesine uzanan hareketlerdir.

Paris'teki gösteri, parlamento komisyonlarının yasa tasarısını görüşmeye başladığı Ulusal Meclis dışında sona erdi. Muhalefet partileri 7.000 'den fazla değişiklik sunarak parlamentodaki süreci yavaşlatmaya çalıştı.

Parlamentoda salt çoğunluğa sahip olmayan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisinin, emeklilik saldırılarını geçirmek için muhafazakarların oylarına ihtiyacı olacak.

Hükümet, tasarıyı özel anayasal yetkiler altında oy kullanmadan zorlama seçeneğine sahip. Ancak bu, güven oylamasını ve muhtemelen yeni parlamento seçimlerini tetikleme riskini taşıyor.

Tıpkı İngiltere'de olduğu gibi, hareketin nereye gittiği konusunda büyük bir tartışma var. Bazı sendika liderleri, daha fazla insanın yürüyebilmesi için ertesi eylem gününün Cumartesi günü olması gerektiğini söylüyor. Ancak birçok aktivist bunun işçilerin eylemlerinin gücünü azaltacağını düşünüyor. 

"Gösteriler harika ve hükümet üzerinde baskı oluşturuyor. Ancak grevler gerçekten güce sahip olan şeydir "diyor hareket içinden Marcel.

Bazı rafineri işçileri de dahil olmak üzere işçi kesimleri, süresiz grev çağrısında bulunuyor ve bazı okul öğrencileri de onlara katılma sözü verdi.

---

İşçiler neden harekete geçiyor?

Hükümet emeklilik yaşını 64'e çıkarmak istiyor. Ve işçiler sonunda ancak 43 yıl boyunca sisteme ödeme yaptılarsa tam emekli maaşı talep edebilecekler. Mevcut kurallar, çoğu insanın tam emekli maaşına hak kazanabilmesi için 64 yaşından sonra çalışmasını gerektirmektedir.

İki yıl daha eklemek, işçi sınıfına yönelik kilit bir saldırıdır. Sendikaların patron yanlısı değişiklikleri durduramayacağını ve işçilerin enflasyon ve yaklaşan durgunluğun bedelini ödemek zorunda kalacaklarını göstermek için tasarlandı.

Macron da 2019'da benzer bir hamleyi denedi, ancak yaygın grevler, kitlesel gösteriler ve ulaştırma işçilerinin bazı kesimlerinin süresiz grevleriyle geri çekilmek zorunda kaldı.

Ayrıca militan Sarı Yelek hareketi tarafından savunmaya itildi ve pandemi sırasında tüm direnişin bir araya gelebileceğinden korktu.

(Socialist Worker)

Bültene kayıt ol