Etiyopya'daki savaşta yüzbinlerce ölü

26.01.2023 - 11:00
Haberi paylaş

Kuzey Etiyopya’da iki yıllık iç savaşın bilançosu çok ağır. Savaşın yol açtığı felaket yaklaşık 600 bin insanın ölmesine neden oldu. 

Eski Nijerya cumhurbaşkanı ve Afrika Birliği elçisi Olusegun Obasanjo, bir röportajda "Öldürülen insan sayısı yaklaşık 600.000" dedi. 600 bin insanın yaklaşık 400 binini siviller oluşturuyor. BBC’nin bir haberine göre ise "Kasım 2020'de iç savaş başladığından bu yana 500 bin kadar Tigraylı'nın açlıktan ve buna bağlı nedenlerden öldüğü” tahmin ediliyor.

Tahminleri 100 bin kişilik farkları içeriyor. Bu, Tigray’da yaşanan felaketin boyutlarını gösteriyor.

Çatışmalar sırasında ölen insan sayısının da 200 bin ila 300 bin arasında değiştiği tahmin ediliyor.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü analistleri, Rusya'nın son yirmi yılda Etiyopya'ya en büyük ana silah tedarikçisi olduğunu açıkladılar. Bu silahların yüzde 50'sini Rusya’nın tedarik ettiğini gösteriyor.

İkinci sırada ise, 2001-2020 arasında Etiyopya'nın askeri ithalatının yüzde 33'ünü sağlayan Ukrayna var.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalin ardından ABD ve NATO’nun da Ukrayna’yı silah yardımına boğduğunu düşünürsek çok garip bir manzara çıkıyor ortaya.

Tigray Etiyopya’da on yarı özerk eyaletten birisi ve 2020 yılının Kasım ayında Etiyopya ulusal hükûmeti Tigray’a savaş ilan etti. Savaşın nedeni, özerk bölgenin bölgesel seçim düzenleyerek merkezi otoriteyi tanımaması olarak gösterildi ve merkezi hükümet havadan ve karadan Tigray’a saldırdı.

Savaş şimdilik durdu. “Dünyanın gözünden kaçan” bir savaş olarak tarihe geçti. 

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol