Fransa’da işçiler emeklilik yaşını yükselten yasaya karşı sokaklarda

24.01.2023 - 15:23
Haberi paylaş

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, emeklilik yaşının 62'den 64'e yükseltilmesini dayatan yasa tasarısına karşı büyük işçi eylemleri yaşanıyor.

Fransa Genel İş Konfederasyonuna (CGT) göre 19 Ocak Perşembe günü Paris’te 400 bin, Marsilya’da 140 bin ve Lyon’da 40 bin olmak üzere Fransa genelinde 2 milyondan fazla gösterici eylemlere katıldı.

CGT Sekreteri Catherine Perret, “Rakamlar bizi şaşırttı ama bu hareketin ne kadar halk içerisinde desteklendiğini gösteriyor” dedi. Orta ölçekli şehirlerde bile rekor katılım gerçekleşti: Saint-Nazaire’de 12 bin, Troyes’da 6 bin ve Montargis’de 3 bin kişi. Sekiz işçi örgütünün temsilcileri toplumsal hareketi değerlendirmek ve takip etmek üzere Solidaires Sendikasının genel merkezine geldiklerinde Catherine Perret, “Bu katılım seviyeleri 2010 yılındaki protestoların zirvesine tekabül ediyor” dedi. 

Günün başarısından güç alan Sendikalar Birliği, gösteriler ve grevler için yeni bir tarih açıkladı: 31 Ocak Pazartesi.

CGT federasyonları şimdiden ekonominin kilit sektörlerinde grev bildirileri yayımladı. Kimya sektöründe 26 Ocak’tan itibaren 48 saatlik, bir sonraki hafta ise 72 saatlik grev gerçekleştirilecek. Enerji sektöründe CGT Mines Energies, 26 ve 27 Ocak’a ek olarak 6 Şubat’ta 72 saatlik bir grev çağrısıyla harekete geçmeyi planlıyor.

Fransız Demokratik Emek Konfederasyonu (CFDT) ise her şeyden önce “31 Ocak gününü başarılı kılmak” niyetinde. Konfederasyon genel sekreter yardımcısı, sendikalar arası birlikteliğin “önemli bir faktör” olduğu söyledi ve bu ilk günün “büyük başarısının” altını çizdi. 

Ocak ayı başında Başbakan Elisabeth Borne tarafından kamuoyuna tanıtılan tasarıya göre, 2027'den itibaren Fransa'da emekli olabilmek için 42 yerine 43 yıl çalışmış olmak gerekecek. Anketlere göre, emeklilik reformuna toplumun yüzde 68'i karşı. "Hükümete yakın" olmakla eleştirilenler dahil tüm sendikalar, yasa tasarısına itiraz ediyor.

Bültene kayıt ol