İran'da rejim protestoları bastırırken grevler patlak veriyor

04.01.2023 - 09:36
Haberi paylaş

İran'daki büyük Abadan petrol rafinerisinde çalışan petrol işçilerinin bir bölümü geçen hafta cumartesi günü greve giderken ülkenin diğer bölgelerindeki işçiler de protesto gösterilerine katılıyor. Grevler, rejimin otoriter yönetimine karşı protesto hareketleriyle beraber gerçekleşmekte.

İran'ın en büyük petrol rafinerisi Abadan'da çalışan taşeron işçiler, ücret talepleri için onarım ve güvenlik kontrollerini yapmayı reddetti. İşçiler merkez ofisin önünde toplanarak oturma eylemi yaptı. Asaluye, Mahşehr, Teng Bicar, Geçsaran, Hark Adası, Ahvaz ve Mahmudabad'daki petrol işçileri de protesto gösterileri düzenledi.

Bu grev, işçilerin İran hükümetine karşı başlattıkları protesto gösterileriyle sık sık aynı günlere denk gelen bir dizi grevin parçası. Protestolar geçen yıl kadınları kamusal alanda başörtüsü takmaya zorlayan yasaya karşı başladı ve hızla büyüyerek tüm rejime karşı bir meydan okumaya dönüştü. Hükümet ve devlet güçleri eylemlere büyük ölçüde baskıyla karşılık verdi.

Güvenlik güçleri geçtiğimiz cumartesi günü İran'ın Kürt bölgesindeki Cevanrud kentinde yas tutan binlerce kişinin üzerine ateş açtı. Yas tutanlar, protestolar sırasında öldürülen yedi kişinin cenaze töreni için toplanmıştı. Kürdistan İnsan Hakları Ağı, İran Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı askerlerin protestoları durdurmak için şehrin sokaklarında devriye gezdiğini ve baskınlar düzenlediğini bildirdi.

Nick Clark

Çeviren: A. Deniz Sorucu

Bültene kayıt ol