Batı, Ukrayna savaşını körüklemekten keyif alıyor

04.01.2023 - 09:32
Haberi paylaş

Charlie Kimber, Batılı ve Rus emperyalistlerin temsili savaşlarını hızlandırdıklarını bildiriyor.

ABD, İngiltere ve Avrupa'nın yoğun askeri desteğini arkasına alan Ukrayna liderleri, Rusya'ya karşı kanlı savaşı hızlandırmaya kararlı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de geçen yıl Şubat ayında başlattığı Ukrayna işgali için yolladığı askerleri geri çekmeyi reddediyor.

Yeni yıl mesajında Putin, Rus güçlerinin ele geçirdiği ve ilhak ettiği bölgeleri -son aylarda birkaç büyük geri çekilmeye rağmen- terk etmeye niyetlerinin olmadığını söyledi. Putin bunun yerine yüz binlerce yeni askeri dehşetli çatışmaların göbeğine yollamaya hazırlanıyor.

Ukrayna'nın, Donetsk'e bağlı Makiivka kasabasında Rus askerlerinin bulunduğu bir binaya yılbaşı günü düzenlediği saldırı, savaşın tırmanışının altını bir kere daha çizdi. En az 63, muhtemelen yüzlerce askerin ölümüne neden olan saldırı, ABD’nin tedarik ettiği gelişmiş bir Himars topçusundan ateşlenen füzelerle gerçekleştirildi.

Sosyal medyada yer alan haberlere göre Ukrayna'ya ait insansız hava araçları Rusya'nın iç kesimlerinde yer alan Voronej'deki Baltimore askeri havaalanını da bombaladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, aralık ayının sonunda Ukrayna parlamentosunda yaptığı konuşmada savaşın ilk on ayında ülkesinin Batı'yı "kendine gelmeye" zorladığını söyleyerek övündü.

"Batı'nın küresel arenaya dönmesine ve kendisini güçlü hissetmesine yardımcı olduk. Batı'da artık kimse Rusya'dan korkmuyor ve korkmayacak da" dedi Zelensky. Batı'nın vesayet savaşının arkasında saf tutmak için yoğun bir baskının bulunduğundan ise övgüyle söz etti: "Avrupa'ya ve dünyanın büyük bir kısmına şu anda tarafsız olmanın affedersiniz ahlaksızlık olduğunu hissettirdik."

Ancak bu, Küresel Güney'in büyük bölümünün ABD'nin emperyalist gündemini kabul etmediği gerçeğini göz ardı etmektedir. Zelenski, Ukrayna'nın "askeri-endüstriyel kompleksinin" dünyanın en iyilerinden biri olacağına söz verdi.

ABD'den daha fazla silah geliyor. Geçen yılın sonunda Başkan Joe Biden ve ABD Kongresi, ordu için 711 milyar sterlinlik bir bütçeyi onayladı. Bu rakam, sağlık, eğitim, barınma, toplu taşıma ve birçok sosyal yardım dahil olmak üzere yerel programlar için ayrılan 640 milyar sterlinlik federal bütçeden çok daha fazlaydı.

Ukrayna için 31 milyar Sterlin daha ayrılmış durumda. Bu miktar, hem hükümetin mali desteğini hem de silahlar için ayrılan parayı kapsıyor. Bu arada üst düzey bir general, İngiliz Kraliyet Deniz Piyadelerinin Ukrayna'daki gizli operasyonlarda yer aldığını ilk kez açıkça itiraf etti.

Korgeneral Robert Magowan, komandoların "son derece hassas bir ortamda gizli operasyonları" desteklediklerini söyledi. Görevlerinin "yüksek düzeyde siyasi ve askeri risk" taşıdığını da ekledi. Magowan deniz piyadelerinin eski bir genel kumandanı. Birliğin resmi yayın organı Globe and Laurel, 45 komando birliğinden 350 deniz piyadesinin İngiliz elçiliğindeki diplomatlara eşlik etmek üzere gönderildiğini yazdı.

Bu durum, Rus birliklerinin işgal için yığınak yaptığının anlaşıldığı geçen yılın başında gerçekleşti. Bazıları daha sonra temsili savaşın bir parçası olarak Ukrayna’da iç eğitimlere katıldı.

Bütün bunlar olurken Ukraynalı siviller ise korkunç koşullar altında acı çekmekte. Rus füzeleri ve insansız hava araçları yılbaşı gecesi ve yeni yıl boyunca ülke genelindeki hedefleri vurmaya devam etti, milyonlarca kişiyi kış için soğukta elektriksiz bıraktı.

Çeviren: A. Deniz Sorucu

Bültene kayıt ol