Xi Jinping’in sıfır Covid politikası çökerken

19.12.2022 - 11:32
Haberi paylaş

Çin’de devlet Başkanı Xi Jinping, sıfır Covid politikalarıan karşı başlayan eylem dalgası karşısında sessizliğini koruyor.

Yaklaşık üç yıldır kendisini virüse karşı “Halk savaşının başkomutanı” olmakla ve hastalığa karşı insanları ve yaşamı öne çıkartmakla öven Jinping Covid’le mücadelede önerdiği sıra dışı baskı politikalarını ve Çin’in zaten otoriter olan rejiminin daha da otoriterleşmesini övüyordu.

Fakat Çin’de sıfır Covid politikalarına ve devlet şiddetine dur diyen insanların eylemi bir anda yayılmaya başladı. Kasım ayının sonunda finans merkezi Şangay’da bir araya gelen protestocular  “Geri çekil, Xi Pinging!” sloganları atıyorlardı. Bir apartmanda çıkan yangına Covid önlemleri nedeniyle itfaiyenin müdahalesinin zorlaşması göstericilerin öfkelenme nedenlerinden birisiydi. Yangında ölen 10 kişinin yazını tutmak için düzenlenen gösteriler Şangay’da, Pekin’de Covid önlemlerini gururla dayatan devlet yetkililerini şaşırtarak tamamlandı.

Şangay’da 25 milyon kişi zaten ilkbahar aylarında bir tecrite maruz kalmışlardı. Sıfır Covid politikası bu ndenle gözlerden kaçamayacak bir etkiye sahip olan eylemlere neden oldu. Kasım ayının sonundaki bu türden gösterilere yönelik saldırılar eylemlerin Pekin, Chengdu, Guangzhou ve Wuhan’a sıçramasına neden oldu.

Çin’de rejim tepkiler karşısında Covid tedbirlerini esnetmek zorunda kaldı. Üç yıldır salgına karşı liderliğini övenlerin bir anda her vatandaşın “kendi sağlığından sorumlu” olduğu ve başının çaresine bakmak zorunda olduğu politikasına dönüş yaptı. 

Devlet Başkanı Jinping ise politika değişikliği  konusunda hâlâ bir açıklama yapmış değil.

Bültene kayıt ol