İngiltere: Farklı sektörlerden on binlerce işçi grevde

30.11.2022 - 13:49
Haberi paylaş

İngiltere’de pek çok sektörden işçi, ülkede yükselen enflasyona ve hayat pahalılığındaki artışa karşı greve çıktı. Kış aylarında enerji fiyatlarındaki artış ve gıda ürünlerindeki enflasyon, İngiltere halkının maaşlarının giderek daha büyük bir bölümünü temel harcamalarına ayırmasına neden oluyor. Yapılan bir araştırmaya göre ülkede dört milyon aile, Nisan ayına kadar gelirlerinin üçte birini sadece enerji masraflarını karşılayabilmek için ayırmak zorunda kalacak. Hem kamu sektöründeki hem de özel sektördeki işçiler bu duruma gösteriler ve grevlerle direniyor. Posta çalışanları, üniversite çalışanları ve işçiler, tren makinistleri, hemşireler, öğretmenler ve liman işçileri son dönemde greve gittiler. Sendika üyesi 115.000 işçinin işvereni olan Posta Servisi, greve çıkan işçilerin gözünü korkutmak için sendika temsilcilerine uzaklaştırma cezaları veriyor ve işlerini geçici olarak askıya alıyor, ülke çapında 59 sendika üyesinin işi bu şekilde askıya alınmış durumda. Posta Servisi idaresi enflasyonun %11 olduğu ülkede maaşlara %7 zam ve %2’lik tek seferlik ödeme teklif ediyor ve eğer bu teklif kabul edilmezse 10.000 kişiyi işten çıkarmakla tehdit ediyor. 

11 tren şirketine bağlı çalışan tren makinistleri, 26 Kasım’da 32 ayrı yerde greve gittiler ve pek çok tren seferini durdurdular. Tren şirketlerinin patronları, üç yıldır ücretlerine zam yapılmayan işçilere %5’lik bir zam öneriyor. Tren makinistlerinin grevleri Aralık ve Ocak aylarında da sürecek. 25 Kasım’da ise üniversite çalışanları grevdeydi. Ülke genelindeki grevde 150 ayrı kurumda 70.000 kişi ücretlere zam yanı sıra emeklilik ve çalışma koşullarıyla ilgili taleplerini savunmak için greve gitti. Üniversite çalışanları artan iş yükünden ve üniversitenin piyasalaştırılmasından şikayetçiydi. Hemşireler de bu grev dalgasına katılıyor; hemşireler 15 ve 20 Aralık’ta greve gidecek. Hemşireler sağlık sektöründeki kemer sıkma önlemlerine, maaşların üç yıl boyunca dondurulmasına ve enflasyon oranının altında kalan zam tekliflerine karşı çıkıyor. Hükümetin Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS) çalışanlarına önerdiği zam ise sadece %4. 

İngiltere’de işçiler zayıf bir hükümete karşı güçlü bir mücadele dalgası yaratabilirlerse taleplerini kabul ettirebilirler. Ülkede Boris Johnson 6 Eylül’de istifa etmiş, yerine geçen Muhafazakâr parti üyesi Liz Truss 25 Ekim’de Başbakanlık görevini bırakmıştı. Ülkenin şu anki başbakanı Rishi Sunak, İngiliz kralı 3. Charles’tan iki kat daha zengin olan bir iş adamı. 

(Sosyalist İşçi) 

Bültene kayıt ol