İtalya’da on binlerce kişi Bologna otoyolunun genişletilmesini durdurmak için yürüdü

24.10.2022 - 10:49
Haberi paylaş

İtalya’nın Bologna kentinde, çevre yolunun, ek şeritlerin yanı sıra yeni bağlantı yollarıyla genişletilmesini öngören “Passante di Mezzo” adlı, maliyeti ise iki milyar avronun üzerinde olan proje, on binlerce insanın katılımıyla protesto edildi. “Convergere per insorgere” “Ayaklanmak için birleş!” sloganıyla bir araya gelen iklim aktivistleri, sendikalar, çevre örgütleri ve öğrenciler şehrin ana yollarını ve projenin yapılması planlanan güzergahı da zaman zaman işgal ederek trafiği durdurdu. 

“Passante di Mezzo”nun iddiaların aksine trafik ve hava kirliliğinde artışa yol açacağını belirten katılımcılar bir de benzin istasyonunu bloke ederek, fosil yakıtlara bağımlılığın ortadan kaldırılması için politikalar izlenmesini talep etti. Kortejin bazı katılımcıları ise yürüyüş sırasında çevre yolunu ahşap paletlerden bir duvar ve Dünya'yı tasvir eden bir maketle kapattı ve daha sonra Dünya maketini ateşe verdi. 

Yerel toplu taşıma ağlarına yatırım yapılmasının, sürdürülebilir ve erişilebilir hareketlilik hakkının ancak birlikte mücadele edilerek kazanılacağını vurgulayan eylemciler yaklaşık 4 kilometrelik bir yürüyüşün ardından Piazza XX Settembre’de yeniden toplandı. Kürsüden sık sık gelecek 5 Kasım’da ülkenin güney kentlerinden Napoli’de düzenlenecek olan, kapitalizmin hem çevreyi hem de işçileri sömürmesine karşı ezilen tüm kesimlerin bir araya geleceği antikapitalist buluşmaya katılım çağrısı yapıldı. Etkinlik konser ve havai fişek gösterilerinin ardından akşam saatlerinde sonra erdi.

Bültene kayıt ol