Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna'nın doğusunda yer alan Zaporijya, Donetsk, Luhansk ve Herson'un ilhakını onaylayan kararı imzaladı. Ukrayna NATO üyeliği için başvurdu, Rusya ile barış görüşmelerini askıya aldı.
Rusya’nın ilhak ettiği bölgelerde, Ukrayna’nın askeri harekâtına nasıl cevap vereceği önemli bir soru. Ukrayna ordusu, ilhak edilen Herson bölgesinin en büyük kentini ele geçirmek için harekete geçti. Bu bölgedeki savaşın seyri, nükleer felaketin kapısını açabilir.
Rusya, savaşta kaybetmeye başlayınca, önce 300 bin kişiyi daha askere almaya karar verdi, ardından Ukrayna’nın 4 bölgesini ilhak etme sürecini başlattı. Uydurma bir referandum sonucu ilhakın kabul edildiğini ilan etti. Ancak askere alma süreci Rusya halkının bu savaşa karşı tutumunu ortaya koymuş oldu. Pek çok kentte savaş karşıtı gösteriler yapıldı, askere gitmek istemeyen yüzbinlerce genç Rusya’dan ayrıldı.
İlhak kararı bütün dünyada tepkiyle karşılandı
Rusya'nın ilhak kararı Kuzey Kore hariç dünyada büyük bir tepkiyle karşılandı. Pek çok ülke kınama mesajları yayınladı. ABD ve İngiltere, Rusya Merkez Bankası Başkanı dâhil yüzlerce kişi ve kuruluş için yaptırım kararı aldı. ABD savaşın başından beri Ukrayna’ya 18 milyar dolarlık askeri malzeme gönderdiğini, silah sevkiyatlarını hızlandıracağını açıkladı.
Avrupa Birliği ve İngiltere, Rusya’nın pek çok teknolojik ürün ve hizmete erişimini yasakladı.
Çin, Ukrayna'nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki bölgelerde Moskova'ya bağlanmak için yapılan referandumların ardından krizin diyalog yoluyla çözülmesi çağrısını yineledi, referandum sonuçlarını tanıyıp tanımayacağına dair bir açıklama yapmadı.
İsrail ve Türkiye ilhak kararını tanımadığını açıkladı.
ABD ve Arnavutluk’un BM Güvenlik Konseyine sunduğu Rusya’yı kınayan tasarıya Çin, Hindistan, Brezilya ve Gabon çekimser oy verdi, 10 üye tasarıyı destekledi. Rusya’nın vetosu nedeni ile tasarı kabul edilmemiş oldu. Tasarı bugünlerde BM Genel Kurulunda da oylanacak. Bu kurulda hiçbir üyenin veto hakkı bulunmuyor.