Putin, Ukrayna’da giderek daha fazla batağa saplanıyor

28.09.2022 - 17:50
Haberi paylaş

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin üzerinden 7 aydan fazla zaman geçti. Askeri olarak gerileyen Rusya, seferberlik ilan etti, 300 bin kişiyi daha cepheye sürmeye çalışıyor. 24 Eylül'de başlayan işgal için Rusya 200 bin dolayında asker görevlendirmişti. Bu kuvvetlerinin en az yarısının ölü ve yaralı olarak savaş dışı kaldığı tahmin ediliyor.

Askeri olarak çok daha güçlü olduğu zannedilen Rusya, pek çok yerde geri çekilmeye başladı. Ukrayna kuvvetleri en az 6 bin km2 toprağı işgalden kurtardı. Rusya askerleri pek çok yerde ellerindeki ağır silahları bırakarak kaçtılar. Bunun önemli bir nedeni Rusya askerlerinin Ukrayna’nın işgalini yanlış bulmaları.

Savaşta bozguna uğrayan Rusya ordusunun bazı komutanları Putin tarafından görevden alındı. Putin artık orduya daha fazla emir verir durumda. Bu durum, Hitler’in 2.dünya savaşının sonuna doğru bozguna uğramaya başlayan Alman ordusuna daha fazla emir vermesine benzetiliyor.

Ayrıca Moskova dahil pek çok Rusya kentinde savaş aleyhtarı gösteriler düzenleniyor. Siviller arasında da savaşa karşı çıkma oranı oldukça yüksek. Bu gösterilere katılmak bile en az 10 yıl hapis cezasına yol açabiliyor.

Seferberlik konusu Rusya’yı karıştırdı

Rusya yönetiminin ilan ettiği seferberlik sonrası Rusya’da büyük gösteriler yapıldı, binlerce kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar zorla askere alınmaya çalışılıyor. Asker kaçaklarının ailelerinin cezalandırılacağı söyleniyor.

Seferberlik kararından bu yana, çok sayıda Rusya vatandaşı ülkeyi terk etmeye çalışıyor. Gürcistan, ve Finlandiya sınırlarında Rusya vatandaşları ve araçları uzun kuyruklar oluşturdu. Türkiye, Ermenistan, Azerbaycan gibi en yakın yerlere bile uçak biletlerinin fiyatı 10 bin dolara kadar çıktı.

Sibirya'daki Ust-Ilimsk kentinde askere gitmek istemeyen bir kişi askere alma görevlisini ağır yaraladı. Kuzey Kafkasya'daki Dağıstan cumhuriyetinde, seferberliğe karşı çıkanlar polisle çatıştı. Askere alma merkezlerini ve hükümet binalarını yaktı. Başkent Mahaçkala'da 100'den fazla kişi tutuklandı.

Putin giderek yalnızlaşıyor

Rusya'nın işgalindeki bölgelerde düzenlenen tartışmalı referandumlar sona erdi. Bölgelere Rusya tarafından atanan yetkililer, oy verenlerin neredeyse tamamının Rusya'ya katılma yönünde tercih yaptığını ileri sürdü. Referandumlar yasadışı ilan edildiği için, oylamalarda uluslararası gözlemciler bulunmadı.

Referandumlarla ilgili ilginç bir tepki Çin’den geldi. Çin'in Birleşmiş Milletler (BM) Büyükelçisi, Ukrayna'daki ilhak referandumlarını eleştirdi, " ülkelerin toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi" çağrısında bulundu. Türkiye de yaptığı açıklamada "Kırım'ın ilhakını tanımadığımız gibi bunu da tanımayacağız" dedi. Rusya, referandumlar konusunda hiçbir ülkeden destek alabilmiş değil. 

Rusya parlamentosunun önümüzdeki günlerde bir karar alarak bu toprakları Rusya toprağı ilan etmesi bekleniyor. Rusya'nın referandum yapılan dört bölgeyi ilhak etmesi savaşı yeni ve daha tehlikeli bir boyuta taşıyabilir; çünkü Moskova, Ukrayna'nın bu bölgeleri geri alma girişimini kendi egemenlik alanına bir saldırı olarak görüyor.

Bültene kayıt ol