Çin Tayvan’ı tehdit ediyor

13.09.2022 - 09:14
Haberi paylaş

Eylül ayının başında Çin ana karası ve Tayvan’da gerçekleşen geleneksel Güz Ortası Festivali sırasında Çin savaş uçakları ve gemileriyle militarist güç gösterisi yaptı. 10 Eylül’de Çin’e ait 42 savaş uçağı, 1 askeri dron ve 9 savaş gemisi Tayvan’a gözdağı vermeye çalıştı.

Tayvan Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada uçaklardan 17’sinin Tayvan Boğazı’nda etki alanlarını sınırladığı varsayılan hava ve deniz hattının doğusuna, 1 uçak ile dronun da Tayvan’ın hava savunma tanımlama bölgesinin güneybatısına uçtuğunu söyledi.

Tayvan’da Çin’in baskısı uzun yıllardır sürüyor ve son dönemlerde Çin tehditlerin dozajını artırdı. Öte yanda ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin yangına körükle gider gibi geçen ay Ada’ya yaptığı ziyaret Çin’in Tayvan üzerinde uyguladığı baskının artmasına neden olmuştu. 

Pelosi Tayvan’ı 25 yıl aradan sonra ziyaret eden ilk ABD üst düzey temsilcisi olmuştu. Bu ziyaret sırasında Çin savaş uçakları uçmaya başlamış ve ABD savaş uçakları da tehditkar bir şekilde bölgede uçmaya başlamıştı.  Çin o ziyaretten sonra 7 gün süren tatbikatlar yapmış, sık sık askeri gövde gösterisi ile Ada üzerindeki hakimiyetini bırakmayacağı mesajını vermişti. Askeri tatbikatlar sona erse de Tayvan Boğazı’ndaki Çin askeri gücünün faaliyetlerini sona erdirmemişti. 

Bu arada Pelosi’nin ziyaretinden sonra Demokrat Partili ve Cumhuriyetçi senatörlerin olduğu çeşitli heyetler Tayvan’ı ziyaret ettiler.

Rusya’nın Ukrayna işgali sürerken Çin-ABD arasında tırmanan askeri gerilime hemen son verilmeli.

ABD ile Çin arasındaki rekabetin çekişme alanı olarak Tayvan

E-kitap indir: Çin Devletinin Gerçek Yüzü

Bültene kayıt ol