Brezilya’dan da kötü kokular yükseliyor

31.08.2022 - 12:04
Haberi paylaş

Otoriter liderleri listesinin en açık faşist figürü olan Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro bir kez daha yolsuzlukla suçlanıyor.

Bolsonaro'nun ve yakın akrabalarının son 30 yıl içinde 107 gayrimenkul satın aldığı ortaya çıktı. Brezilya’da gazetecilerin yoğun çabasıyla açığa çıkan yolsuzluk sürecinde Bolsonaro ve yakınlarının milyonlarca dolar değerindeki 50’den fazla gayrimenkulü ise nakit ödeyerek satın aldığı anlaşılıyor.

Bolsonaro’nun isminin yolsuzluklarla anılması ilk kez olmuyor. 2021 yılında Bolsonaro iktidarı Hindistanlı şirket Bharat Biotech'in geliştirdiği Covaxin aşısının alımında yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle soruşturulmuştu.

2019 yılında ise Bolsonaro’nun oğlu oğlu Flavio Bolsonaro hakkında ikinci bir yolsuzluk soruşturması başlatılmıştı. İlk soruşturma eyalet düzeyindeki personellerine yapılan ödemelerle ilgili usulsüzlük iddiaları nedeniyle başlatılmıştı. İkinci soruşturma ise Flavio Bolsonaro'nun eyalet milletvekilliği yaptığı dönemde "sahte çalışan" işe alması nedeniyle başlatılmıştı.

Otoriter liderler ve yakın ve uzak çevrelerinde inanılmaz bir gayri menkul tutkusu var. Rüşvet ve yolsuzluk çarkından elde edilen paraları evlere, villalara, toprağa yatırıyorlar. 

Brezilya’da yaklaşık 19 milyon insan açlık sınırında yaşarken devlet başkanı ve yakın çevresinin 50’si nakit parayla onlarca gayri menkul alması seçim sürecine giren ülkede gerilimi artırıyor. 

Brezilya merkezli medya kuruluşu UOL’nin 7 aylık araştırması sonucunda ortaya çıkan tabloda Bolsonaro ve yakınlarının 1990 ile 2022 yılları arasında Rio de Janeiro ve Sao Paulo’da evler ve arsalar için büyük miktarda ödeme yaptıkları belirlendi. 

Bolsonaro ise evlerin alındığı paraların kaynağını soranlara, iddiaların “Hiç güvenilirliği olmayan bir kuruluştan” geldiğini söyleyerek, “Bir gayrimenkulü nakit ödeyerek satın almanın neresinde sorun var. Soruşturma istiyorlarmış, Tanrımı soruştursunlar” yanıtını verdi.

Brezilya’da ezilenlerin mücadelesi, önümüzdeki aylarda neyin soruşturulacağını da tayin edecek.

Bültene kayıt ol