Kansas’ta kadınlar kazandı! Kürtajın yasal hak olduğuna karar verildi

04.08.2022 - 15:04
Haberi paylaş

Son derece muhafazakar olarak tanınan Kansas, kürtaj haklarını oylamaya sunan ilk ABD eyaletiydi.

Kansas'taki seçmenler 2 Ağustos Salı günü, kürtaj hakkı olmadığını söyleyen bir eyalet anayasa değişikliği önerisini reddetti.

Son derece muhafazakar olarak tanınan Kansas, ABD yüksek mahkemesinin Haziran ayı sonlarında kürtaj için yasal koruma statüsündeki Roe-Wade'i kaldırmaya karar vermesinden bu yana kürtaj haklarını oylamaya sunan ilk ABD eyaleti oldu.

Böylece,  Cumhuriyetçilerin denetimindeki diğer birçok eyalet kürtajı yasa dışı kılmak için adımlar atar, sınırlamalar getirirken Kansas, ABD’de orta batı bölgesinin kürtaj hakları için güvenli limanı olarak kalmaya devam edecek.

Değişikliğe karşı kampanya yürüten kürtaj hakları grubu ‘Kansas: Anayasal Haklar İçin” bu kararın tüm ülke adına “belirleyici” nitelikte olacağını dile getirdi. Kampanya sözcüsü Rachel Sweet, "Kansas halkı söyleyeceğini söyledi" diyordu; "Kansas eyaletinde kürtajın güvenli, yasal ve erişilebilir olması gerektiğini düşünüyorlar."

Kampanya sözcülerine göre bu sonuç, Kansas'ta kürtaj haklarını ortadan kaldırmak için 3 milyon dolardan fazla para harcayan Katolik kilisesi için, milyonlarca doların kaybedilmesi anlamına geldi.

Ne var ki ‘kürtaj bir haktır’ diyen Kansas'ta kürtaja erişim halen sınırlı. Sadece dört klinik tarafından gerçekleştirilebiliyor. Bu nedenle eyaletin batı kesimindeki birçok Kansaslı yüzlerce kilometrelik bir yolculuğa çıkmak zorunda.

Fakat bu da, referandum sonucunun kadınlar adına önemli, umut verici bir kazanım olduğu gerçeğini değiştirmez: ABD halkı, Yüksek Mahkeme'nin kürtaj hakkını koruyan kararını iptal etmesinden hoşnut olmadığını gösterdi ve böylece kürtaja erişim hakkı, Kansas da dahil 10 eyalette anayasa ile güvence altına alınmış oldu.

Şimdi sırada California ve Vermont eyaletleri var. Onlar da Kasım ayında referanduma gidiyorlar.

Bültene kayıt ol