Zaho saldırısı BM Güvenlik Konseyi'nde görüşüldü: Irak Türkiye'yi suçladı, Türkiye ortak soruşturma istedi

28.07.2022 - 11:47
Haberi paylaş

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Irak'ın Zaho bölgesindeki Parkha beldesine geçen hafta düzenlenen ve 9 sivilin hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili acil olarak toplandı. Konsey'e bilgi veren BM Irak Özel Temsilcisi; "Irak saldırıyı Türkiye'nin düzenlediğinden emin, Türkiye ise Irak'la ortak soruşturmaya hazır" dedi.

Kürdistan Özerk Bölgesi'nin Dohuk eyaletindeki Zaho'nun Parkha beldesine 20 Temmuz'da düzenlenen saldırıda 33 kişi de yaralanmıştı. BM Güvenlik Konseyi 25 Temmuz'da saldırıyı kınamış, Türkiye ise Irak'ın suçlamalarını reddederek, PKK'yı suçlamıştı.

BM Özel Temsilcisi Jeanine Hennis-Plasschaert, Konsey'e, olay hakkında kendisinin elindeki bilgileri şöyle özetledi:

"20 Temmuz günü öğle saatlerinden sonra Parkha tatil bölgesine beş top mermisi atıldı. Burası iyi bilinen bir turistik bölge ve yılın bu döneminde, beklenebileceği gibi çocuklar da dahil çok kalabalık bir grup insanla doluydu. Birinci mermi Parkha'ya bakan yerleşim bulunmayan dağ eteğine isabet etti. Ancak ondan sonraki mermiler tesisin merkezini vurdu ve birisi bir yaşında bebek olmak üzere üçü çocuk 9 sivilin ölümüne ve 33 sivilin yaralanmasına yol açtı. Yaralılardan 11'ine cerrahi müdahale yapıldı, üçünün durumu hala kritik.

Saldırıdan hemen sonra Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi bir komisyon kurdu, komisyon aynı gün yıkımı görmek, kanıt toplamak, tanıklarla ve yerel yetkililerle görüşmek için saldırıya uğrayan bölgeye gitti.

Irak hükümeti olay yerinden toplanan kanıtlara dayanarak yaptığı değerlendirmede saldırıyı net şekilde Türk ordusunun düzenlediğinde ısrarlı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise "sivilleri hedefleyen her türlü saldırıya karşı olduklarını" bildirerek, saldırıdan PKK'yı sorumlu tuttu. Buna karşılık PKK da, bölgede güç bulundurmadığını ve saldırıdan Türkiye'nin sorumlu olduğunu kaydeden bir açıklama yaptı.

BM Özel Temsilcisi, Irak Meclisi'ne bilgi veren Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin'in "2018 yılından bu yana Türkiye'nin Irak'ın egemenliğini 22 bin 700 kere ihlal ettiğini ve Irak'ın aynı dönemde Türkiye'ye 296 protesto notası verdiğini söylediğini" de kaydetti.

BM Özel Temsilcisi özet olarak Irak tarafının, Türkiye'den, topraklarındaki bütün güçlerini geri çekmesini istediğini, ayrıca "söylentileri, inkârları, yanlış anlamaları ve gerginliğin tırmanmasını önlemek için" bağımsız veya ortak ama şeffaf bir soruşturma çağrısı yaptığını, Türkiye'nin de bu konuda Irak ile ortak bir çalışma yapmaya hazır olduğu izlenimi aldığını aktardı.

BM’nin konu ile ilgili toplantısı henüz sonuçlanmadı.

Irak'ta Sadr yanlısı protestocular parlamento binasını bastı

Irak’ta Türkiye ile ilgili gelişmeler sürerken, parlamentoda yeni başbakanın belirlenmesi konundaki tartışmalar sokaklara sıçramış durumda. Irak’ta Koordinasyon Grubu’nun Muhammed Şiya el-Sudani’yi başbakan adayı göstermesine itiraz eden Şii din adamı Mukteda Sadr'ın destekçileri, Yeşil Bölge’deki parlamento binasını bastı, polis biber gazı sıktı, en az 1 yaralı var.

 

Bültene kayıt ol