Çin kapitalizmi felakete sürükleniyor

21.07.2022 - 12:02
Haberi paylaş

Çin bankaları mevduat sahiplerine ödeme yapamıyor, halk isyan ediyor.

Çin'de mevduatları 18 Nisan'dan beri dondurulan mudilerin gerçekleştirdiği protesto gösterileri devam ediyor. Bankadaki paralarını çekemediklerini söyleyerek yaşananlara tepki gösteren ve Henan eyaletindeki Zengzhou kentinde Çin Halk Bankası (Bank of China) şubesi önünde bir araya gelen yüzlerce kişi gösteri yaptı, ellerinde pankartlar ile "Birikimlerimizi istiyoruz" sloganları attı. Güvenlik görevlileri ile protestocular arasında çıkan arbede sonrası bankanın önüne tanklar konuşlandırıldı.

Çin'de banka krizi büyüyor.

Henan eyaletindeki Zengzhou kentinde, bankadaki paralarını çekemediklerini söyleyen vatandaşlar, Çin Halk Bankası (Bank of China) şubesi önünde protesto gerçekleştirdi. Yüzlerce kişi, hesaplarının sıfırlandığını fark edince Çin Halk Bankası'nın Zhengzhou kentindeki şubesine akın etti.

Ellerinde "Birikimlerimizi istiyoruz" yazılı pankartlarla bankayı protesto eden göstericiler ve güvenlik görevlileri ve arasında arbede çıktı. Polis, çok sayıda kişinin gözaltına alındığını belirtirken, gösteriye 3 binden fazla kişi katıldı.

Protestoların gerçekleştiği Henan'daki Çin Halk Bankası önüne tanklar sevk edildi. Bankanın önündeki tankların alanda güvenlik sağladığı görüldü.

Gayrimenkuldeki borç boykotu genişliyor

Çin'de gayrimenkul sektöründe bir süredir görülen borç boykotu şimdi de tedarikçilere sıçradı. Borç krizi yaşayan Çinli gayrimenkul devi Evergrande'ye mal gönderen bazı şirketler borç ödemelerini durdurma kararı aldı.

Çin'de gayrimenkul sektöründeki borç boykotu tedarikçilere sıçradı.

Ülkede geciken projelerde mortgage ile konut satın alan bireylerin borçlarını ödemeyi reddetmesinin ardından şimdi de sektöre tedarikte bulunan şirketler de ödemelerini durdurma kararı aldı.

Yüzlerce tedarikçi şirket, aralarında Evergrande'nin de olduğu inşaat şirketlerinin kendilerine ödeme yapmadığı gerekçesiyle, kendi borçlarını ödeyemediklerini açıkladılar. Tedarikçi şirketlerin temsilci örgütü bu konuda yaptıkları açıklamada, Evergrande'nin borç krizinin kendilerini güç duruma düşürmesinin ardından, kendi borç ödemelerini durdurma kararı aldıklarını açıkladı.

Çin kapitalizmi zor durumda

Çin'de toplumsal tepkiye de dönüşen, banka krizi ve konut kredisi ödemeleri, Pekin yönetimi için giderek çözülmesi zor bir soruna dönüşüyor.

Son dönemde ülkede tamamlanması geciken konut projelerine yatırım yapan Çinliler mortgage ödemelerini yapmayarak boykot süreci başlatmıştı. Boykot Cuma günü itibarıyla 80 şehirde en az 230 projeyi etkilemiş durumda.

 

Bültene kayıt ol