Rojava operasyonuna Rusya ve İran'dan destek gelmedi

20.07.2022 - 14:48
Haberi paylaş

Tel Rıfat ve Münbiç'e müdahale etmek isteyen Erdoğan yönetimi, Tahran'daki üçlü zirvede yalnız kaldı.

Suriye'de askeri olarak belirleyici dört devletten üçünün liderleri ve heyetleri uzun bir zaman sonra İran'ın ev sahipliğinde toplandı.

Suriye'de en fazla asker bulunduran ülke olan Türkiye'nin önceliği, Rojava Kürt bölgesine yapacağı yeni operasyon için Tahran ve Moskova'nın desteğini kazanmaktı. Ancak bu olmadı. 

Rojava'nın iki bölgesi

Tel Rıfat'ta hakim güç Rusya. Burada aynı zamanda İran destekli Şii milislerde bulunuyor. Münbiç'te de asıl hakim Rusya. Moskova burada Ankara ile YPG arasında tampon bölge oluşturmuş durumda. YPG ise bilindiği gibi ABD ile müttefik. 

Erdoğan yönetimi, Tahran'da masaya - bir kaç ay önce ilan ettiği gibi - bu iki bölgeden YPG/PYD'nin çıkarılması isteğini koydu. Rusya devlet başkanı Putin, Fırat'ın doğusunun Esad rejimi tarafından yönetilmesi gerektiğini söyledi. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi de aynı görüşü tekrarladı. Tahran'da Erdoğan ile görüşen İran lideri Ali Hamaney, Tel Rıfat ve Münbiç'e operasyona "Bu mutlak surette Suriye, Türkiye ve bölgeye zarar verecektir." diyerek açıkça karşı çıktı.

Tahran ve Moskova'nın öncelikleri

İran ve Rusya, öncelikle kendilerine düşman olan ABD'nin gitmesini ve Esad rejiminin ülkenin tamamına hakim olmasını istiyor. Üç bölge var ki bu isteğin gerçekleşmesini engelliyor. 

Bunlardan en büyüğü Rojava. ABD ve desteklediği YPG, aynı zaman Suriye petrol kaynaklarının bulunduğu Deyrizor'u da kontrol ediyor. 

Diğer bölge ise Suriyeli cihatçı muhaliflerin varolduğu İdlib. Tahran ve Moskova, cihatçıların bölgeden temizlenmesini istiyor.

İki emperyalist devlet ABD ve Rusya'nın izniyle Suriye'de askeri varlığını sürdüren Ankara ise Suriye ordusu ve İranlı milisler tarafından kuşaltılmış İdlib'i kontrol ediyor. İdlib'deki varlığı, Avrupa'nın göçü önleme politikası ve desteğiyle sürüyor. Ve bir NATO üyesi olarak ABD'nin müttefiki. Aynı zamanda Esad rejimiyle de savaş durumunda.

Tahran'da toplanan üç devletin önceliklerinin ve çıkarlarının farklı hatta çatışır durumda olması Erdoğan yönetiminin istediği desteği bulmasını engelliyor. Keza NATO müttefiki ABD aynı zamanda YPG/PYD ile de ittifak halinde ve Rojava operasyonuna karşı çıkıyor.

Bu koşullarda Erdoğan yönetimi Rojava'ya müdahalede bulunabilir mi? Çivisi çıkmış dünya koşulları, sınır ötesi operasyonlara ve çatışmalara imkan tanıyor. Fakat Tahran zirvesi sonrası oluşan duruma bakıldığında, Ankara'nın Tel Rıfat ve Münbiç'e girmesinin imkansız denecek kadar zor.

Sadece dış desteğin bulunamaması değil, AKP-MHP iktidarının tüm propagandasına rağmen Rojava'ya operasyon propagandasının içeride heyecan ve taraftar bulamaması; buna neden olan siyasi ve ekonomik buhran karşısında halkın geniş kesimlerinin - özellikle dış politikadan - duyduğu memnuniyetsizlik yeni bir askeri harekata engel oluyor.

Bültene kayıt ol