Macaristan'da halk sokakta: 'Orban dur, yeter artık!'

17.07.2022 - 12:31
Haberi paylaş

Yüksek enflasyon, Ukrayna savaşı sebebiyle artan enerji fiyatları ve ekonomik krizin faturasını halka ödeten politikalar, bir ülkede daha büyük protestolarla karşılanıyor. 

Macaristan'da üç ay önce seçimleri büyük farkla kazanan aşırı sağcı Orban hükümeti sarsılıyor.

Başkent Budapeşte'nin sokakları günlerdir büyük gösterilere sahne oluyor. Orban hükümetinin küçük işletmelerin vergisini artırma kararı bardağı taşıran son damla oldu. Kararının duyurulmasının ertesinde gerçekleşen hükümet karşıtı büyük miting sırasında yollar ve Tuna nehri üzerindeki köprüler protestocular tarafından ulaşıma kapatıldı.

Sorun sadece küçük işletmelerin ayakta kalmasını imkansız kılacak vergi artırımı değil. Macaristan enflasyon geçen sene yüzde 4,6 idi. Bu yılın başından itibaren yüzde 12'ye fırladı.  Rusya'nın doğal gazına ve petrolüne bağımlı olan Macaristan kapitalizmi, Ukrayna savaşı nedeniyle fırlayan enerji fiyatlarının yarattığı şoku yaşıyor. İktidardaki aşırı sağcılar, yıllardır oy aldıkları bir toplumsal kazanım olan hanelere indirimli elektrik ve su tarifesini kaldırdı.

Macaristan Merkez Bankası, faiz yükseltmesine rağmen yerel para birimi Forint'in değer kaybını önleyemiyor. Forint son altı ayda yüzde 20 oranında değer kaybetti.   

Ülkenin mali kaynak sorunu yaşamasının en önemli nedeni üyesi olduğu Avrupa Birliği'nin (AB)  fonları kesmesi. Brüksel'in bu kararının nedenleri hükümetin yargıyı kendine bağlaması, AB ile çelişkili uygulamaları, medyayı susturması ve LGBTİQ bireylere açtığı savaş; Macaristan'in hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde açılan davalar ve verilen cezalar. AB fonlarından en fazla faydalanan ülkede hukukun üstünlüğü çiğnendiği için kredi muslukları kesildi.

Kendi seçmenlerinin arasında bulunduğu geniş halk kesimleri düşürüldükleri duruma itiraz ediyor ve 'Orban dur, yeter artık' sloganıyla sokakları dolduruyor.

Bültene kayıt ol