Amazon ve Starbucks’ta sendikalı işçilere saldırı

14.06.2022 - 14:14
Haberi paylaş

Amazon, New York’a bağlı Staten Island bölgesindeki sendikal birliği yok etmek için sendika destekçilerini işten çıkartmaya çalışırken, Starbucks da sendikalı işçilerini cezalandırma tutumuna başvuruyor.

Nisan ayında sendikalaşmayı başaran Amazon işçilerinin bağlı olduğu sendikal birliği yok etmeye çalışan Amazon, işçi sendikasının (ALU) önemli temsilcilerinden birini daha işten kovdu.

ALU'ya göre Amazon, Pasquale Cioffi’yi "işçilere kötü davranan bir yöneticiyle tartıştığı" için işten çıkarmak istedi. 

ALU, Cioffi'nin derhal görevine iade edilmesini talep ederken Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu'na (NLRB) suç duyurusunda bulundu ve Amazon’un sendikaya karşı tutumunu "kontrolden çıkmış" olarak nitelendirerek karara yönelik ihtiyati tedbir uygulanmasını istedi.

Cioffi, geride bıraktığımız haftalarda Amazon tarafından kovulan önemli birkaç sendika temsilcisinden biri. Mayıs ayının ilk haftasında Amazon’un işten çıkarmak istediği iki kişiden biri sendikanın iletişim sekreteriydi. “Gönüllü istifa”ya zorlanan iletişim sekreteri o sırada COVID nedeniyle hastalık iznindeydi. 

Jacobin.com’dan Alex N. Press’in aktardığına göre, Amazon, sendikal birliği sağlamak adına çalışan işçilerin varlığını şirket için bir tehdit olarak görüyor ve işe iade edilmeleri gerektiği kararı alınsa dahi aynı isimlerden kurtulmak için farklı hilelere başvuruyor. 

“Şirket, sendikayı tanımayı reddediyor ve bu niyetini duruşma salonlarında sonuca bağlamaya çalışıyor.” 

Kanada’da sendikalaşan Starbucks işçileri de benzer saldırılarla karşı karşıya kaldı. 

Şirket, işçi maaşlarına yapılması gereken zammı sendika sözleşmesinin dışında tutmaya çalıştı, sendikalı işçilerini, diğerlerine yapılan zam ve sosyal yardım artışından dışladı. 

Jacobin.com’dan Jeremy Appel’in haberine göre, “3 Mayıs'ta, Starbucks Kanada kıdemli başkan yardımcısı ve genel müdürü Lori Digulla, ülke genelinde tüm çalışanlarına – ya da Starbucks'ın tabiriyle “ortaklarına” - ücret artışlarını bildiren bir e-posta gönderdi. British Columbia, Victoria'daki Douglas Street Starbucks'taki işçilerini temsil eden United Steelworkers'a (USW: Birleşik Metal İşçileri) göre, buradaki işçilere, ücret artışı duyurusunun kendilerini ilgilendirmediğini açıklayan bir e-posta daha gönderildi.”

Starbucks Kanada yöneticileri, 115’ten fazla işçinin temsil edildiği sendikaya yönelik olarak CBC News'e yaptıkları açıklamada, sendikal girişimi onaylamadıklarını açıkça belli etmiş olsalar da sendikaları devreden çıkarmaya çalıştıkları yönündeki suçlamaları reddettiler. 

Starbucks'ın sendika karşıtlığı, şirketin Seattle'daki üssünde başlamıştı. 1980'lerde Seattle'daki altı mağazasının bağlı olduğu bir sendikaya karşı atağa geçen Starbucks CEO’su Howard Schultz, kendi anılarında aktardığı şekliyle, bu sendikalaşma çabalarını kişisel bir hakaret olarak görüyor: “Liderliğim altında çalışanların endişelerini dinleyeceğimi bildiklerini sanıyordum. Bana ve amaçlarıma inansalardı, böyle bir birliğe ihtiyaç duymayacaklardı.” 

Schultz ayrıca 2009'da Costco ve Whole Foods CEO'ları ile güç birliği kurarak, dönemin başkanı Barack Obama'nın ‘Çalışan Özgür Seçimi Yasası'na karşı da atağa geçmiş, işçilerinin yarısından fazlasının sendikalı olmasını engellemek için yasaya yeni hükümler eklenmesi yönünde baskı uygulamıştı.

Bültene kayıt ol