Putin rejiminin ekonomik silahı fosil yakıtlar

13.06.2022 - 12:05
Haberi paylaş

Batı, Ukrayna'yı işgal eden Rusya'ya ağır ekonomik yaptırımlar uygulasa da Putin rejimi sarsılmıyor. Çünkü doğal gaz ve petrol satışından büyük gelir elde ediyor.

Finlandiya merkezli Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi'nin (CREA) yaptığı yeni bir araştırmaya göre Moskova savaşın ilk 100 gününde fosil yakıtlardan 93 milyar avro gelir elde etti.

Enerji fiyatlarındaki yükseliş, Rusya'nın satışındaki hafif düşüşü telafi etti.

Avrupa Birliği (AB), savaştan önce gaz ihtiyacının yüzde 40'ını, petrol ihtiyacının yüzde 27'sini Rusya'dan karşılıyordu. Ukrayna işgali ile birlikte AB, Rusya'dan enerji ithalatını beşte bir oranında azalttı. Buna rağmen, enerji fiyatlarındaki artış sebebiyle Moskova fosil yakıtlardan yaklaşık 100 milyar avro gelir elde etti.

Savaşın ilk 100 gününde, Rusya fosil yakıt ihracatının yüzde 61'ini AB ülkelerine yaptı. Rusya'dan ithal ettiği petrol, kömür ve doğal gaz için yaklaşık 57 milyar avro ödedi.

Rusya doğal gazı ve petrolüne bağımlı olan tek taraf AB değil. 

CREA raporuna göre Ukrayna savaşının başlamasının ardından Hindistan, Fransa, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'ın fosil yakıt ithalatı arttı.

Rusya'dan en fazla fosil yakıt alan ülkelerin başında Çin gelirken, Türkiye 5. sırada yer aldı. Ankara savaşın ilk 100 gününde Rusya'dan  6,7 milyar avroluk ithalat yaptı.

Öte yandan AB sert yaptırımlar uygulasa da kendi içinde bölündü. Birliğin ikinci büyük gücü olan Fransa, Rusya'dan fosil yakıt ithalatını savaş günlerinde artırdı ve en büyük en büyük LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) alıcısı haline geldi.

Fosil yakıtlar sadece küresel ısınmaya sebep olmuyor. Batı emperyalizminin yaptırımları Rus halkını yoksullaştırırken, Putin liderliğindeki Rus emperyalizmi işgalini kirli enerjiyle finans edip sürdürebiliyor.

Bültene kayıt ol