İran'da rüşvete ve yaygın yolsuzluğa öfke

30.05.2022 - 11:13
Haberi paylaş

İran'da temel gıda fiyatlarına yapılan zamların protesto edilmesinin ardından, yolsuzluğa karşı yaygın kitle gösterileri yaşanıyor.

Abadan kentinde 23 Mayıs günü inşaat halindeki bir bina çöktü ve 24 kişi hayatını kaybetti. Çok sayıda kişi elleriyle enkazı kazarak insanları kurtarmaya çalıştı. 37 kişinin de yaralandığı binaya, çökme tehlikesi bulunduğu halde ruhsat verilmesi halkı çileden çıkardı.

İşyeri olarak inşa edilen binanın alt katındaki dükkanlar, çökmeden bir kaç gün önce açılmıştı.

Bu faciayı yaygın yolsuzlukların bir parçası olarak görenler Abadan, Hürremşehr, İsfahan dahil bölgedeki birçok şehirde sokaklara döküldü. Öfkeli kalabalık, rüşvetçilikle suçladıkları belediye başkanı ve belediye meclis azaları da dahil, binanın çökmesinin sorumlularının yargılanmasını istedi.

Öfke sadece yerel yetkilerle sınırlı kalmadı, ülkenin dimi lideri Ali Hamaney de protesto edildi.

Gösterilerin yayılması ve hafta boyunca devam etmesinin ardından İran polisi, gerçek mermi kullanmak da dahil şiddet yöntemleriyle protestoculara saldırdı.

Yolsuzluğu karşı yapılan gösterilerden iki hafta önce İran rejiminin temel gıda ürünlerine yaptığı fahiş zamlar protesto edilmişti.

ABD'nin yaptırımları karşısında oluşan zorlu ekonomik koşullarda, mollalar rejiminin yozlaşmışlığına ve emekçilere karşı politikalarına karşı isyan siyasallaşarak büyüyor.

Görsel: Abadan kenti, 25 Mayıs 2022

Bültene kayıt ol