Sri Lanka, tarihinin en derin ekonomik kriziyle boğuşurken halk isyanı da büyüyerek devam ediyor.
Ülke borcunu ödeyemeyerek temerrüde düştü, Sri Lanka Başbakanı Ranil Wickremesinghe halkına televizyondan hitap ederken sadece bir gün yetebilecek kadar benzinleri kaldığını açıkladı; “Önümüzdeki bir-iki ay hayatlarımızın en zorlu dönemi olacak.”
Sokaktaki halk ayaklanmasının istifaya zorladığı Mahinda Rajapaksa’nın yerine gelen Wickremesinghe, temel ithal ürünler için birkaç gün içinde en az 75 milyon dolar bulmaları gerektiğini, kamu çalışanlarının maaşları için Merkez Bankası'nın para basmak zorunda kaldığını söyledi. Sri Lanka Hava Yolları'nın özelleştirilebileceği de duyuruldu.
Dünya Bankası 600 milyon dolar borç vermeyi kabul ederken, Hindistan 1,9 milyar dolar taahhüt etti ve ithalat için de ayrıca 1,5 milyar dolar destek sunabileceğini bildirdi. Bunun yanı sıra 65.000 ton gübre ve 400.000 ton yakıt ve tıbbi malzeme gönderme sözü verdi. Ancak Sri Lanka halkı, Hindistan’ın bu krizi kendi çıkarları doğrultusunda kullanacağından endişe duyuyor.
Sri Lanka Merkez Bankası Başkanı Nandalal Weerasinghe’nin yaptığı basın açıklamasında ise 78 milyon dolarlık vadesi dolmuş borcun faizinin ödenmesi için tanınan 30 günlük sürenin de aşıldığı, borçlarda yeniden yapılanma talep edildiği söyleniyordu.
Weerasinghe ayrıca, yüzde 30’larda seyreden enflasyonun yüzde 40’a çıkmasının beklendiği bildirdi.