İşçiler Amazon'a sendikayı kabul ettirdi

14.05.2022 - 08:41
Haberi paylaş

Dünyanın en büyük perakende ticaret şirketi Amazon, New York'ta işçilere karşı verdiği savaşta ilk muharebeyi geçtiğimiz ay kaybetti. New York’un bir ilçesi olan Staten Island'da Amazon mağazasındaki işçiler, sendikal örgütlülüğün lehinde oy kullandılar. 2 bin 654 işçinin onayı ile Amazon İşçileri Sendikası (ALU), ABD'deki Amazon mağazalarına ilk adımını attı. 

Amazon toplam çalışan sayısıyla dünyanın en büyük firmalarından birisi. Şirketin toplam çalışan sayısı 1,2 milyon dolayında ve şirkette sendikasızlık kural, sendika istisna. Bu işçi sayısı, Amazon'un yoğunlaşma dönemlerinde işe aldığı 100 bin dolayındaki geçici işçiyi ve 500 bin dolayındaki teslimat görevlilerini kapsamıyor. Amazon, birçok şirketin aksine COVİD 19 salgınında büyüdü, dünyanın en büyük şirketi haline geldi. Sahibi Jeff Bezos dünyanın en zengin insanlarından birisi oldu.

ALU, Chris Smalls ve stratejisi

Amazon İşçileri Sendikası (ALU) New York'ta, Amazon'un yaygın sendika karşıtı kampanyasına, örneğin, yüzbinlerce dolar harcayarak tuttuğu sendika karşıtı danışmanların, çalışanları sendikanın olumsuz etkileri konusunda yanıltıcı bilgilerle etkilemeye çalışmasına rağmen, şirketi yenmeyi başardı.

Amazon İşçileri Sendikasının kurucusu ve sözcüsü Chris Smalls otuz yaşlarında. Çeşitli büyük mağazalarda çalıştıktan sonra 2015'te Amazon'a girmişti. Covid 19 salgınının başlamasıyla birlikte yöneticilerden daha iyi koruyucu önlemler talebiyle bir protesto düzenledikten sonra işten çıkarılmıştı.

Chris Smalls ve yoldaşları sendikaya katılma oylaması için TikTok ve Twitter'ı kullandılar, yiyecek dağıtımları, farkındalık kampanyaları ve Amazon'un örgütlenmeyi engellemeye yönelik sürekli girişimleri konusunda videolar yayınladılar. Smalls, kendi öyküsüne dikkati çekmek için hiçbir fırsatı kaçırmadı ve böylece medyada bir simge haline geldi.

Yöneticilerin şirket içinde işçilere onu "aklı kıt ve konuşmaktan aciz" diye tanıtmaya kalkışması ters tepti. Yalnızca ABD'de değil, Amazon mağazalarının bulunduğu bütün ülkelerde Smalss'un tanınmasını sağladı. Sendika oylaması öncesinde çalışanlara video aracılığıyla seslenen Smalss, Amazon'u "kârı insanların önüne koymak"la suçladı.

Zaferin kısa öyküsü

Zaferi kazanan  Amazon İşçileri Sendikası (ALU), deneyimli ya da köklü bir sendika sayılmaz. Kurucusu Chris Smalls, sosyal mesafe ve karantina kurallarını ihlal ettiği iddiasıyla iki yıl önce Amazon'da işten çıkarılmıştı. Oysa atılmadan önce çalışanların Covid-19'dan daha iyi korunması için protestoları başlatan oydu. 

Smalls, 1937'den beri var olan yerleşik Perakende, Toptan Satış ve Büyük Mağazalar Sendikası'na (RWDSU) kıyasla hafif sıklet bir sendika sayılan ALU'nun başında. RWDSU çevrimiçi ticaret sektöründe çalışanların sorunlarını uzun süredir görmezden geliyordu ancak o da şimdi Alabama'da Amazon çalışanlarını örgütlemek için savaşıyor. 

Almanya'da da sendikalar Amazon işyerlerinde uzun süredir daha iyi ücretler ve çalışma koşulları talep ediyor. Rosa-Luxemburg-Vakfı ve DBG-Bildungswerk Thüringen tarafından yapılan bir araştırma, Amazon'un teslimatta asgari ücret standartlarına uyma sorumluluğunu, bunları karşılamayan taşeronlara devrettiğini ortaya çıkardı. Sendikanın New York'ta kurulduğu haberinin ardından Amazon, Almanya'daki lojistik merkezlerinde 6 bin yeni çalışanı işe alacağını duyurdu.

Şimdi ne olacak?

Ancak, ALU'nun işçileri resmi olarak temsile başlamasının biraz daha zaman gerektireceği anlaşılıyor. Amazon’un, Staten Island'ın diğer mağazalara örnek olmaması için sendika seçimine itiraz etmeyi düşündüğü haberleri geliyor. Ancak örgütlenme sürüyor. ABD'nin Alabama eyaletindeki Bessemer'de de Amazon işçileri sendikalı çalışmak için oy kullandı. İtirazlar nedeniyle kesin sonuç açıklanmamış olsa da işçiler evet dediler. 

New York'taki oylama sonuçları onaylanır onaylanmaz, Amazon ve ALU arasında, Amazon'un daha önce kendi başına dikte edebildiği, çalışanların ücretleri ve çalışma koşulları üzerine sözleşme görüşmeleri başlayacak. Chris Smalls şimdiden harekete geçti ve Amazon'u Mayıs ayında müzakereye davet etti.

Bültene kayıt ol