Tadamon katliamı: Önce infaz ettiler, sonra bir çukurda yaktılar

29.04.2022 - 11:27
Haberi paylaş

Türkiye’de iktidar ve muhalefet çevrelerinde “Suriyeliler ülkesine dönsün” yaygarası koparılırken, 2013 yılında Şam’da çekilmiş Esad rejiimin yaptığı korkunç katliamın görüntüleri ortaya çıktı.

İngiliz gazetesi The Guardian’da paylaşılan görüntülerde, Suriye istihbarat görevlisi Amjad Youssuf’un, gözleri bağlı ve kelepçeli şekilde gözaltına alınan ve koşmaları söylenen sivilleri vurduğu görülüyor. 16 Nisan 2013 tarihli görüntü, rejimin işlediği suçları ortaya koyması açısından büyük önem arz ediyor. Ve geri dönüşün Esad rejimi var oldukça hiçbir zaman güvenli olmayacağını bir kez daha gösteriyor.

İdam mangasının gerçekleştirdiği toplu infaz, Şam’da Cumhurbaşkanlığına 1 km mesafedeki Tadamon mahallesinde gerçekleşti. Haberi yayınlayan gazeteci Martin Chulov özellikle sivillerin ölüme yürüdüğü ve bazen ölümlerinden hemen önce alay edildikleri görüntülerden çok etkilendiğini anlattı. Katliam için bu sivil grubun neden seçildiğini belirlemenin zor olduğu, o bölgedeki sivillere “Muhaliflerin tarafına geçmemeleri” için güçlü bir mesaj verilmek istendiği üzerinde duruluyor.

Paylaşılan görüntülerde sivillerin toplandığı; elleri bağlandığı ve askerler tarafından bir 'infaz çukuruna' götürüldükleri görülüyor. Askerler, elleri bağlı sivilleri infaz ettikten sonra cesetleri çukura atıyorlar. 

Video daha sonra cesetlerin üzerine benzin döküldüğü ve yakıldığını gösteriyor. The Guardian'a göre çukurda en az 41 ceset vardı.

Kayıtlarda Suriyeli askerlin savaş suçu kapsamına giren eylemleri yaparken gülüştüğü duyulabiliyor.

The Guardian'ın yayınladığı görüntüleri 2013 yılında Esad yanlısı milislere yeni katılmış bir kişi çekmiş. Yapılanlardan vicdan azabı duyan kişi, daha sonra eline geçirdiği katliam kayırlarını yurt dışına çıkarmayı başarmış. 

Katliamın elebaşısı  Amjad Youssuf hala vahşetiyle tanınan, Birim 227’de görev yapan bir askeri istihbaratçı.

Bültene kayıt ol