Polonya-Belarus sınırında göçmenlerin trajedisi

09.11.2021 - 17:29
Haberi paylaş

Son bir haftadır Belarus-Polonya sınırında bir insanlık dramı yaşanıyor. Binlerce göçmen Belarus-Polonya sınırı arasında adeta ölüme terk edilmiş durumda.

Çeşitli yollarla Belarus’a gelen ve buradan Avrupa Birliği ülkelerine gitmeye çalışan göçmenler, Belarus-Polonya sınırında sıkışmış durumdalar.

Polonya ordusu sınırdaki tel örgüleri keserek ülkelerine girmek isteyen göçmenlere karşı şiddet uyguluyor, biber gazı kullanıyor.

Bir hafta içinde basına yansıyan bilgilere göre 20’den fazla göçmen açlıktan ve aşırı soğuktan hayatını kaybetti.

Göçmenlik bir tercih değil zorunluluktur

Hiçbir insan zorunlu kalmadıkça yaşadığı toprakları terk etmez. Ortadoğu ve Afganistan’ı savaş alanına çeviren, Afrika’yı yaşanmaz hale getiren emperyalist ülkeler, ülkelerini terk etmek zorunda kalan göçmenlere karşı insanlık dışı bir tutum içindeler.

Yemek ve su ihtiyacını karşılayacak koşulların olmadığı sınır hattında göçmenlerin yaşadığı dram devletler tarafından perdeleniyor, ölümler gizleniyor.

Çeşitli kaynaklardan gelen haberlere göre Polonya topraklarında 7 göçmenin cesedi bulundu, Belarus sınırları içinde ölen göçmen sayısının ise bundan daha fazla olduğu tahmin ediliyor.

Avrupa Birliği göçmen düşmanı politikalarına devam ediyor

AB yetkilileri, göçmenler için insani koşulları sağlamaya çalışmak yerine, onları nasıl engelleyeceklerinin hikâyelerini anlatıyorlar. Belarus diktatörü Lukaşenkoyu, göçmenleri sınıra yığmakla suçluyorlar.

Avrupa devletleri son yıllarda göçmen karşıtı politikalara yönelmiş durumda. Devletler kendi çıkarlarını esas alıp, göçmenleri ölüme sürüklüyorlar. Oysa göçmenlik gelişmiş kapitalist ülkeleri yöneten iktidarların yaratmış olduğu bir sonuçtur. 

Bu insanlık dışı uygulama karşısında sessiz kalınmamalıdır.  Göçmenleri sahiplenmek, insanlığı sahiplenmektir. 

İnsani yardım kuruluşları bir an önce harekete geçmeli.

Bültene kayıt ol