Sudan’da darbeye karşı bir milyonluk gösteri

31.10.2021 - 09:28
Haberi paylaş

Generallerin demokrasiyi yok etme girişimine karşı Sudan halkı cumartesi günü sokaklara dökülerek protesto düzenledi.

Hartum’daki eylemde “Biz özgür devrimcileriz ve yolumuza devam edeceğiz”, “Askeri yönetime hayır”, “Askeri yönetim yüceltilemez” ve “Bu bizim ülkemiz, bizim hükümetimiz sivil” sloganları atıldı. Bunun yanı sıra Omdurman, Port Sudan, Nyala, El-Obeid, Atbara ve daha birçok şehirde darbeciler protesto edildi.

Askerler ve polis gösterileri engellemek için çok sayıda kişiyi gözaltına alındı, yolları kesti ve eylemcilere şiddet uyguladı. Parlamento binasının etrafında, sivil bir yönetime dönülmesini isteyen üç gösterici güvenlik güçleri tarafından öldürüldü. En az 100 kişi de yaralandı.

Sudan Meslek Odaları Birliği (SPA) halka gerçek mermilerle saldıran polisin yaralıların hastaneye götürülmesini engellediğini açıkladı.

Ülkede hafta içinde de doktorlar, üniversite çalışanları ve öğretmenler başta olmak üzere birçok işkolunda greve gidilmişti.

Sudan ile dayanışma için İngiltere’nin de birçok kentinde dayanışma eylemleri düzenlendi.

2019 yılında Sudan’da başlayan gösteriler sonucunda diktatör El Beşir devrilmişti. Fakat bundan sonra askerler yönetime el koydu. Daha sonra sivil inisiyatiflerle iktidarın paylaşıldığı bir yönetim kurulmuştu. Kitlelerin demokrasi mücadelesi devam ederken, ordu geçtiğimiz hafta darbe yaparak yönetime el koymuştu.

Bültene kayıt ol